Afbeelding

Gratis parkeren in binnenstad vanwege problemen met parkeerautomaten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De problemen met de parkeerautomaten in de binnenstad van Kampen hebben ertoe geleid dat het college dinsdag besloten heeft dat gratis geparkeerd mag worden, totdat de problemen zijn opgelost. De maatregel gaat woensdag in. Een mooi kerstcadeau voor de ondernemers in de binnenstad die het betaalde parkeren dikwijls zien als belemmering voor potentiële binnenstadbezoekers.

De gemeente is in overleg met de leverancier van de automaten om een oplossing te vinden. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen verwacht dat deze begin 2015 gevonden is. Het gaat dan met name om overgevoeligheid bij toetsen en sensoren in de parkeerautomaten, waardoor er problemen ontstaan bij het doen van transacties. Zo worden verkeerde bedragen getoond en worden tickets zonder acceptatie geprint.
Aan de maatregel hangt een prijskaartje, maar hoe hoog die is weet de wethouder niet. "We verdienen zo'n 120.000 euro per jaar aan het parkeren. Dit is een maatregel die zo'n twee weken ingaat. Reken maar uit." De wethouder benadrukt dat hij de kosten graag voor lief neemt, als hij daarmee de frustraties van bezoekers aan de binnenstad weg kan nemen. Bovendien zijn de dagen waarop betaald moet worden in deze periode beperkt. tijdens feestdagen mag al vrij geparkeerd worden.
Als de problemen met de automaten zijn opgelost, moet weer gewoon voor het parkeren betaald worden. Het college maakt dat via de media bekend, maar bezoekers van de binnenstad kunnen het ook aan de automaten zelf zien. Ze worden uitgeschakeld als niet betaald hoeft te worden en ingeschakeld als dit weer moet.
Het gebied waar tijdelijk gratis geparkeerd mag worden omvat uitsluitend de gedeelten in de binnenstad waarvoor betaald parkeren geldt. Parkeren binnen de vakken blijft van kracht en ook het parkeren voor vergunningshouders.