Afbeelding

SP in commissie nog rustig, in raad onverzettelijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Enrico Kolk)
KAMPEN ? In de commissievergadering over het beleidsplan Sociaal Domein was de SP vrij rustig. Raadslid Gert-Jan van Wijngaarden zei naar een ?afgeslankte HH1' toe te willen. Dat dat zo belangrijk was dat SP-deelname aan de coalitie daarvan afhankelijk was, zei hij er niet bij.

?In de toekomst zullen veel mensen de hulp uit eigen zak moeten betalen of in hun netwerk kijken wie dit voor hen over zou kunnen nemen.? Mensen zonder netwerk, die niet de mogelijkheid hebben om dit de hulp te betalen worden doorverwezen worden naar HH2. ?Dat is duurdere zorg, omdat er ook een signalerende taakstelling is. Het is echter heel goed denkbaar dat een bepaalde doelgroep helemaal geen behoefte heeft aan deze signalerende functie en daarom de zorg niet wil aannemen?, aldus Van Wijngaarden tijdens de commissievergadering.

?Ik pleit voor het afslanken van HH1 in een vorm van maatwerk voor een beperkte doelgroep die ik als volgt zou willen omschrijven: mensen die niet de financiële armslag hebben om huishoudelijke hulp in te kopen, geen netwerk hebben of behoefte hebben aan een netwerk; miet depressief zijn of een cognitieve stoornis hebben, omdat deze mensen wel degelijk baat kunnen hebben bij een signalerende functie, en mensen waarbij slechts huishoudelijke hulp een goede individuele voorziening zou kunnen zijn om het leven van desbetreffende persoon te continueren?, zei Van Wijngaarden toen.

De situatie bleek tijdens de raadsvergadering van donderdag 11 december dreigender. ?In de commissie Inwoners heb ik gepleit om huishoudelijke hulp 1 te behouden als een vorm van maatwerk binnen de Wmo. In het collegeprogramma staat geschreven dat iedereen die zorg nodig heeft, ook de benodigde zorg zal ontvangen zodat niemand buiten de boot valt. Wanneer er ingestemd wordt met dit raadsvoorstel vallen er wel mensen buiten de boot. Wat gaan we straks doen met mensen die deze huishoudelijke hulp nodig hebben? Hebben zij pech? De laatste twee maanden veel verontrustende geluiden vanuit de samenleving gekomen. Kortom, HH1 moet blijven als maatwerkvoorziening en daarom hebben wij een amendement opgesteld. Dat is voor ons dermate belangrijk dat wij deelname aan het college (dat is geen beslissing die de partij kan nemen, waarschijnlijk bedoelt hij de coalitie, red.) zullen heroverwegen bij afstemming.?

Van Wijngaarden was maandagmiddag niet bereikbaar om te vertellen waarom hij deze mate van belangrijkheid niet eerder gemeld heeft.