Afbeelding

Kampen lijkt oplossing te hebben voor langlopend geschil

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? Het volgens omwonenden al 20 jaar lopende geschil over de ?paardenhouderij' aan de Ringdijk 5 in IJsselmuiden lijkt eindelijk te zijn beslecht. Met het nieuwe bestemmingsplan voor die locatie is toestemming gegeven voor de bestaande activiteiten. Daarmee is ook voor de eerder illegaal opgerichte bebouwing, zoals een paardenbak en mestplaat, de mogelijkheid geschapen om die te laten staan.

De buurtbewoners die al zo lang tegen de omstreden activiteiten vechten, hebben hoogstwaarschijnlijk het nakijken. Zo bleek woensdag tijdens een zitting bij de Raad van State. De gemeente heeft in dit geval juridisch op een lenige manier geopereerd. Maar de buurtbewoners zijn daar natuurlijk niet blij mee.

Met de nieuwe bestemming van agrarisch bedrijf is een paardenfokkerij toegestaan. En dat laat ook weer agrarische bebouwing toe, die er dus al zo lang illegaal staat. Voor de zekerheid gaf de gemeente aan de naastgelegen woning van een van de bezwaarmakers ook de bestemming van bedrijfswoning. Zou het een burgerwoning zijn, dan is dat misschien een obstakel voor de activiteiten van de paardenhouderij.

De eigenaar van die woning stelde bij de Raad dat hij toch echt een burgerwoning heeft en dat die dus goed moet worden beschermd tegen agrarische activiteiten in de directe omgeving. Bij de vaststelling van de WOZ-waarde van zijn woning was ook uitgegaan van een burgerwoning. Dat was ook door ambtenaren bevestigd.

De raadsvoorzitter maakte echter bekend dat dit argument waarschijnlijk wordt afgewezen. De WOZ-waarde is voor de Raad in dit geval niet van belang. De vraag blijft wel of de nieuwe bestemming de activiteiten van de paardenhouderij dekt. De oude milieuvergunning van dit deeltijdbedrijf spreekt niet van het fokken van paarden. Het is dus de vraag of de milieuregeling voor dit bedrijf het fokken van paarden wel toelaat.

De buurtbewoners zeggen dat dit fokken puur bedoeld is om de titel van agrarisch bedrijf te krijgen. Maar feitelijk is het een manege waar paarden worden getraind door de eigenaar.

De Raad doet over twee maanden uitspraak.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05