Afbeelding

Blinkend metaal voor Becker: een halve eeuw trouw aan sportschool Jetze van Dijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN - Hans Becker is zeer sportief, deed aan boksen, judo, jiujitsu en doet nu aan fitness. De onderscheiding die hij donderdag kreeg van Jetze van Dijk van de gelijknamige Kamper sportschool had echter betrekking op een andere kenmerkende eigenschap. Zijn trouw en loyaliteit.

?Onze band kan niet meer stuk?, zegt Jetze van Dijk, doelend op de vijftig jaar dat Becker lid is van de sportschool. ?Later werd Becker ook een trouwe sponsor van onze internationale wedstrijden en daar ben ik hem nog altijd heel dankbaar voor. Ik heb nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan, hij was zelf natuurlijk ook fan van het spelletje.?

Hoewel sportschool Jetze van Dijk tevens excelleerde in karate was Becker adept van de andere tak van sport die direct in verband valt te brengen met Van Dijk: judo. ?In Duitsland was ik een talentvolle bokser, maar toen ik in Nederland kwam, was er geen boksschool naar mijn zin?, blikt de 70-jarige Becker terug. ?Judo bleek voor mij opeens een uitdaging en daarnaast sprak de persoonlijke benadering van Jetze mij enorm aan.? Becker typeert Jetze van Dijk als een man met een enorm commitment voor zijn leerlingen en als een topsporter. Het laat zich raden dat Van Dijk van hen die aangeven verder te willen groeien in de sport eenzelfde toewijding vraagt. ?De bokswereld waar ik uit kwam, was enorm hard. Niet dat judo voor softies is, bepaald niet! Maar de omgang met respect en discipline heeft niet hardheid zelf als doel.?

Jetze van Dijk: ?Judo betekent ?de zachte weg'. Wie het voor het eerst doet, zal het best pittig vinden. Ben je een jaar verder, dan merk je dat niet meer.? Judo is een prachtsport voor wie fysiek en mentaal wil groeien. ?Doe een beweging duizend keer en je kunt het?, zegt de sportschoolhouder lachend. ?Als ik dat voor het eerst tegen iemand zeg, zie je hem vragend kijken. Iedereen die serieus met judo bezig gaat, komt naar verloop van tijd echter makkelijk aan die duizend keer.?

Becker doet momenteel aan fitness. Een goede warming up, rek- en strekoefeningen en een cooling down horen daarbij. Gezondheid voor lijf en leden staat voorop. Becker heeft na een halve eeuw nog altijd geen genoeg van sportschool Jetze van Dijk.