Afbeelding

Raadspraat SP: Centralisaties, bezuinigingen, WorkFast

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Brug geeft de partijen uit de raad wekelijks de mogelijkheid om een column over een onderwerp naar keuze in te sturen. Deze week Richard Boddeus van de SP-fractie.

"Het duurt nog maar heel even en dan is de gemeente verantwoordelijk voor grote delen van de zorg. Het kabinet van VVD en PVDA heeft besloten dat de gemeente de zorgtaken beter kan uitvoeren dan als dat op landelijk of provinciaal niveau geregeld wordt. Op zich is dat geen gekke gedachte. De zorg dicht bij huis organiseren is heel goed.

Waar het fout dreigt te gaan is dat de grote hervorming gepaard gaat met grote bezuinigingen. Onder het mom van dat de kosten van de gezondheidszorg de pan uit rijzen worden de bezuinigingen doorgevoerd. Een ander argument wat ook genoemd wordt is dat ouderen veelal graag thuis willen blijven wonen en dat daarom de verzorgingshuizen minder toegankelijk moeten worden. De SP heeft grote bezwaren tegen de enorme bezuinigingen die het kabinet de gemeenten opleggen. Mensen moeten langer thuis blijven wonen dus is het ook logisch dat er meer zorg aan huis geleverd moet worden. Niet alleen zal de vraag naar persoonlijke verzorging toenemen maar ook zorg voor het huishouden. Dagelijks kom ik mensen tegen die van het ene op het andere moment zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze door een val een been of heup hebben gebroken of doordat er een partner wegvalt die mantelzorg verricht. Het wordt straks een hele toer om goede zorg te regelen voor die groep mensen. Met minder geld moet je als gemeente de zorg gaan regelen. Er wordt straks een groot beroep gedaan op naasten van zorgvragers. De SP stapte afgelopen voorjaar in een coalitie. Als coalitiepartijen hebben we afgesproken dat mensen die zorg nodig hebben niet buiten de boot mogen vallen. Ik denk dat we het in Kampen redelijk op de rit hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat er niet iets mis kan gaan. Als dat wel gebeurt dan horen we dat graag. Bel of mail een raadslid.

Workfast
Begin november presenteerde het college de evaluatie van Workfast. Het bedrijf zou mensen, die een uitkering aan kwamen vragen, moeten begeleiden naar een nieuwe baan. Dat begeleiden ging voor verschillende mensen met de nodige druk en onheuse bejegening. Workfast mag door van het college nadat de werkwijze is aangepast. Wat de SP betreft zou de evaluatie, die binnenkort plaatsvindt, een mooi moment zijn om afscheid te nemen van Workfast. Workfast heeft een negatieve naam en het begeleiden kan ook op een andere, menselijkere, manier. De SP is kritisch en zal het college vragen of ze afscheid wil nemen van Workfast. Wat in Zwolle kan kan in Kampen ook!"