Afbeelding

Iris 'neemt verlies' in fraudezaak

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
IJSSELMUIDEN ? Het kantoor in IJsselmuiden van de voor fraude veroordeelde administrateur van scholenvereniging Iris is verkocht. Bij de verkoop was Iris geen betrokken partij. De scholenvereniging neemt zijn verlies in deze omvangrijke fraudezaak, meldde de voorzitter van het college van bestuur desgevraagd.

Scholenvereniging Iris uit Kampen werd jarenlang opgelicht door haar toenmalige penningmeester. G. van L. wist de vereniging 3,5 miljoen euro afhandig te maken. In februari dit jaar werd hij veroordeeld vanwege die fraude tot 30 maanden cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Al die tijd had de administrateur zijn kantoorpand aan de Dorpsweg in IJsselmuiden aangehouden. Mogelijk door betalingsproblemen vond de hypotheekverstrekker het welletjes. Het pand zou via een openbare veiling verkocht worden, tot deze vlak voor tijd werd afgezegd omdat een geïnteresseerde partij zich gemeld had. Veelal levert zo'n onderhandse verkoop meer op dan een verkoopveiling, maar deze werkwijze moest nog wel door de rechtbank in Zwolle goedgekeurd worden. De rechter boog zich erover en zag geen bezwaar, meldde een woordvoerder van de rechtbank. De verkoop is op 31 oktober goedgekeurd.

Kantoorpand
Of er ook iets uit de verkoop van het kantoorpand aan de Dorpsweg richting Iris gaat, is niet te verwachten. Die verkoop is in opdracht van de hypotheekverstrekker. Het pand stond op naam van de vastgoed-BV van Van L, Smile Vastgoed. Uit de jaarcijfers, die op te vragen zijn bij de Kamer van Koophandel, lijkt af te leiden dat het pand, mogelijk met inventaris, in 2010 nog een waarde van 549.000 euro vertegenwoordigde. Daar stond een schuld van 567.000 euro tegenover. Deze BV is in februari 2008 opgericht en is nog altijd actief.

De scholenvereniging is inmiddels niet meer wekelijks bezig met de kwestie. Iris stelde een schadebedrag vast dat in de jaarrekening is opgenomen. Het komt er op neer dat de scholenvereniging 'haar verlies neemt'. Alles wat vervolgens nog binnenkomt, is dan alleen maar meegenomen. Friso Kingma, voorzitter van het college van bestuur van Iris, is op de hoogte van de verkoop van het kantoorpand van Van L. ?Maar we zijn er niet rechtstreeks bij betrokken.? Wel was Iris de opdrachtgever van de verkoop van het kantoorpand aan de Tasveld 19 in IJsselmuiden, op bedrijventerrein Spoorlanden/Zendijk. De scholengemeenschap had het eigendom in de nasleep van de fraude verworven. Dit pand werd wel via een openbare veiling verkocht. De geschatte opbrengst werd hier van te voren al lager ingeschatte dan het bedrag waarmee het enkele jaren terug werd gebouwd. ?We hebben gekeken hoe we zoveel mogelijk geld zo snel mogelijk terug kunnen krijgen?, zegt Kingma.

Of de accountant die de jaarrekeningen 2006 tot en met 2010 goedkeurde verantwoordelijk gesteld wordt, daarop wilde Kingma niet ingaan. Een tuchtprocedure tegen deze accountant ligt wat Iris betreft kennelijk niet voor de hand. ?Onze inzet is vooral gericht op het beperken van de schade.? In het jaarverslag 2013 vermeldde de scholenvereniging nog dat onderzocht wordt of accountantskantoor Flynth aansprakelijk gesteld kan worden. Het was Flynth die de jaarrekeningen tot en met 2010 goedkeurde. De vraag blijft of het kantoor tekort is geschoten in haar plicht voldoende onderzoek te verrichten voordat de jaarrekeningen werden goedgekeurd. De school heeft wel al een nieuwe accountant aangetrokken.