Hans van Ginkel
Hans van Ginkel foto aangeleverd

‘We hebben een nieuwe kering om het park gelegd’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Een paar nachtjes er tussenuit, in een huisje direct aan het prachtige Reevemeer. Het kan zodra het nieuwe Park de IJssel Eilanden klaar is. Het terrein van de Music Club en de voormalige camping, vlakbij de Roggebotsluis, worden samen doorontwikkeld tot een nieuwe toeristische parel. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde zegt Hans van Ginkel, projectleider namens Europarcs: “Dit gebied ligt nu nog veilig achter de Roggebotsluis, maar die verdwijnt straks. Dat betekent dat we hier buitendijks zitten. Het is altijd spannender om buitendijks te ontwikkelen dan ergens op het platteland. Daarom hebben we een nieuwe kering om het park gelegd.”

Wie regelmatig over de N307 rijdt en de Roggebotsluis passeert, ziet de huisjes inmiddels verrijzen. Maar de sluis, die nog voor bescherming zorgt, maakt straks plaats voor een grote brug. “De Roggebotsluis is nu onderdeel van de primaire waterkering,” vertelt Hans. “Straks neemt de gloednieuwe Reevesluis deze taak over. Deze ligt een stuk verderop. Daarom hebben we hier onze eigen secundaire kering aangelegd,” vertelt Hans. “De nieuwe dijk ligt er al en is ook al op sterkte. In het haventje hebben we een kleine sluis gemaakt. Bij hoog water kunnen we die dicht zetten.”

Scenario’s bij hoogwater

Naast de fysieke waterkering, zijn er ook andere maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat gasten droge voeten houden. Zo ligt er een hoogwaterplan klaar voor die momenten dat het spannend wordt. Deze is in goed overleg met provincie, gemeente en de veiligheidsregio opgesteld. Het plan bestaat uit de beschrijving van de sluis, wat te doen bij storing, maar het belangrijkste: wat de doen bij verschillende hoogwaterscenario’s? Door de scheefstand van het meer en de invloed van de wind kan er snel sprake zijn van opstuwend water. Snel kunnen handelen is dan belangrijk. “We werken met de kleuren groen, geel, oranje, rood. Van niets aan de hand, tot gasten omboeken uit voorzorg, tot evacueren. Dat laatste hopen we natuurlijk nooit mee te maken, dat is echt een uiterst scenario,” legt Hans uit. “Toch moet je er rekening mee houden als je buiten de primaire kering ontwikkelt.”

Samenwerken met de buren

Niet alleen aan het park wordt hard gebouwd, ook de omgeving verandert dagelijks door de werkzaamheden aan de N307. De ontwikkeling staat niet op zichzelf en dat vraagt om goede afstemming met de buren. “Ik heb nauw contact met projectleiders van de provincie Overijssel en de gemeente Kampen, maar ook met de mensen die werken aan de N307. We maken gebruik van elkaars terreinen, dat vraagt om goede afspraken. We kunnen elkaar helpen door het parkeren te regelen en elkaar te voorzien van stroom en water wanneer dat nodig is. De afstemming gaat hier heel goed, het zit kort op elkaar.” Ook het contact met de kanovereniging verloopt prima, zegt Hans: “We komen over elkaars terrein, dat is geen probleem en we hebben onlangs een parkeerplaats voor ze aangelegd.”

Schitterende locatie

Een project met zoveel verschillende aspecten is vanzelfsprekend een uitdaging voor de projectleider die er zijn tanden in mag zetten. “Je hebt met dijken te maken, met Rijkswaterstaat en het Waterschap. Alle aspecten meenemen en alles goed op elkaar aan laten sluiten, dat is de kunst,” zegt Hans. Om er ter afsluiting aan toe te voegen: “En het is ook echt wel een schitterende locatie.”