Afbeelding

Eigenaar Music Club Kampen mogelijk naar rechter voor conflict Buitenwachtterrein

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN - Al vier jaar steggelen de gemeente en Danny Schaper, eigenaar van de Music Club Kampen en voormalig eigenaar van de Buitenwacht, over de toekomst van het terrein waar tot de brand in 2010 de Buitenwacht stond. Wethouder Gerrit-Jan Veldhoen merkte dinsdag op dat hij goede hoop had op een snelle, positieve afronding. Als Schaper hiermee wordt geconfronteerd, zucht hij diep. ?Volgens mij staan we juist verder uit elkaar dan ooit?. De horecaman ziet, als er geen oplossing komt, geen andere uitweg dan een gang naar de rechter.

Schaper is nog tot 2029 pachter van de locatie aan het Stationsplein. De gemeente wil dit gebied overnemen, omdat zij het Stationsplein wil ombouwen tot een presentabele entree van Kampen. Schaper wil de grond overdragen, maar hij vindt dat daar iets tegenover mag staan. Volgens Schaper is de gemeente in de afgelopen vier jaar echter geen enkele belofte nagekomen en heeft zij als klap op de vuurpijl onlangs de pachtovereenkomst eenzijdig opgezegd. Reden voor de ondernemer om het geschil na vier vruchtloze jaren voor de rechter te brengen.
De partijen konden het niet eens worden over de voorwaarden voor de overdracht. Schaper wilde herbouwen, maar werd daarin naar eigen zeggen tegengewerkt. ?Ik heb twee keer een bouwvergunning aangevraagd, de eerste al een half jaar na de brand. Ik heb een architect in de hand genomen die tekeningen had gemaakt voor een nieuw pand op die locatie. Het werd echter telkens geweigerd. Op een gegeven moment zei mijn architect zelfs: 'Geef het op Danny, ze nemen je gewoon in de maling, dit kost je alleen maar geld.?

Half miljoen schade
Uiteindelijk leken de gemeente en Schaper ruim ruim een jaar geleden een deal te hebben. Projectontwikkelaar Bert Weever zou het Buitenwachtterrein van Schaper overnemen en Schaper zou een zaal bij mogen bouwen bij Het Haasje. ?We gingen er lange tijd vanuit dat het zo opgelost was, maar toen we officieel om toestemming vroegen om het erfpacht over te dragen, besloot de gemeente ineens dat ze hier toch niet aan mee wilden werken en zeiden ze bovendien de erfpachtovereenkomst op.?
Ondertussen begon de tijd voor Schaper om te herbouwen te dringen. ?Om aanspraak te maken op mijn volledige verzekeringsgeld moest ik bijbouwen en bovendien voor een bepaalde datum. Die datum kwam steeds dichterbij en ik had nog geen toestemming van de gemeente om de zaal bij te bouwen. Toen heb ik besloten inpandig te bouwen. Hierdoor ben ik ruim een half miljoen op de verzekering gekort, bovendien is sprake van aardig wat kapitaalvernietiging, aangezien ik het hotel uit het pand moest slopen.?
Hierna zei de gemeente volgens de ondernemer dat zij hadden meegewerkt met de verbouwing en dat Schaper dan nu het Buitenwachtterein op moest geven. ?Ten eerste hadden ze niet meegewerkt, hoogstens niet tegengewerkt. Bovendien zou dat betekenen dat ik, nadat ik eerst mijn verlies heb genomen op de verzekering, ook nog eens geen opbrengst voor het opgeven van het terrein zou krijgen. Iedereen kan begrijpen dat je na alle kosten die je gemaakt hebt, en alleen al het feit dat je eerst een zaak had in de binnenstad en nu aan de rand van de stad, daar niet zomaar mee akkoord gaat.?

Publieke opinie
Schaper zegt dat hij het vervelend vindt dat de publieke opinie het beeld zou kunnen krijgen dat hij het proces frustreert en dat hij verantwoordelijk is voor de troosteloze aanblik van het Buitenwachtterrein. ?Het is niet onze keus dat het er zo bij ligt. Ik wil zo snel mogelijk een oplossing. Ik hoef echt niet het onderste uit de kan. Slechts het bedrag dat me was toegezegd en als ze dat bedrag niet willen geven, dan kunnen ze een ander bedrag noemen dat ze wel willen geven, dan onderhandelen we verder. Maar dat doen ze niet.?
Schaper wil benadrukken dat hij niets tegen de gemeente of de ambtenaren zelf heeft. ?Ik onderneem hier met veel plezier. Het is een mooie gemeente en ik heb ook niks tegen de ambtenaren in het algemeen. In november zitten hier 150 ambtenaren in de VIP-lounge. Dat contact is hartstikke goed. Ik heb alleen het idee dat er een paar ambtenaren zijn die de situatie tegenhouden. Sommige ambtenaren hebben een dubbele agenda. Maar ik kom er het liefst op een positieve manier, zonder een gang naar de rechter, uit. Als de gemeente wil, dan kunnen we er vandaag nog uit zijn en dan ziet het terrein er volgende week al anders uit.?

(door Nick de Vries)