Grote brand op de Haatlandhaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

brand-regelink

KAMPEN - Er is brand uitgebroken bij schroothandel Regelink op het industrieterrein Haatlandhaven. Er staat een berg met afval in brand. Veel rook stijgt op en gaat richting Zwolle.

De brand werd opgeschaald naar GRIP 2. Bij een incident dat gevolgen heeft voor de omgeving (bijvoorbeeld door een gaswolk, hevige stankoverlast, noodzaak tot ontruiming van gebouwen) wordt GRIP 2 van kracht. Er is dan dus sprake van een effectgebied.

Inmiddels als sprake van GRIP 3. Dan is er een gemeentelijke ramp. Het volledige Regionaal Operationeel Teamen Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) komen bijeen. De hulpverleningsdiensten (brandweer, politie, GHOR) bemensen hun actiecentra en in de desbetreffende gemeente wordt het Gemeentelijk Rampenmanagementteam (GRMT) bij elkaar geroepen om de gemeentelijke processen uit te voeren, zoals de opvang en verzorging van evacués en het registreren van slachtoffers. De Commissaris van de Koningin (CdK) van de betreffende provincie wordt geïnformeerd. Tevens wordt de Minister van Binnenlandse Zaken via het Nationaal CrisisCentrum (NCC) geïnformeerd.

De brandweer Kampen adviseert via Twitter om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten, ventilatie uit te schakelen. Ook roept zij op anderen te helpen om uit de rook te blijven. "Het is nog onbekend of er schadelijke stoffen vrij komen", meldt jeugdagent Alrik van den Berg op Twitter. Ook de brandweer in Zwolle is opgeroepen om naar de brand te gaan.

Leerlingen van diverse scholen in Kampen mogen de school niet verlaten, ook niet als hun lessen voorbij zijn. "De leerlingen moeten binnenblijven", aldus een woordvoerder van het Almere College. Ook bij het Ichthus College en de gezamenlijk locatie van die twee, VIA College, moeten de leerlingen binnenblijven. De Pieter Zandt scholengemeenschap geeft aan dat ook daar de leerlingen niet naar buiten mogen.

Tennekes Tennekes Tennekes Tennekes

Enrico Kolk