Afbeelding

College wil investeren in de Kamper binnenstad

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Enrico Kolk)
KAMPEN ? Het college van b en w wil flink investeren in de binnenstad de komende jaren. Zo is er in de begroting veel geld uitgetrokken voor het voortzetten van het project wonen boven winkels.

Evenals voor groot schilderwerk van de stadsbrug in 2016, baggeren van de IJssel langs de gemeentelijke havens en kades. Ook wil het college een organische ontwikkeling van het gebied Bolwerk/Buitenwacht realiseren met ingang van 2016. Bovendien is het de bedoeling van het college om een zogenaamde citymarketeer aan te trekken. De ozb zal met 3,5 procent verhoogd worden. Dat is 1 procent extra bovenop de trendmatige verhoging van 2,5 procent. Daarnaast worden de parkeertarieven verhoogd met 5 procent. De rioolheffing gaat omlaag van 168 naar 159 euro. Dat tarief was de afgelopen jaren al ?bevroren'. Ook de hondenbelasting wordt niet verhoogd. Het vastrecht van de afvalstoffenheffing wordt met twee euro verhoogd naar 127 euro.

De citymarketing gaat de gemeente 100.000 euro per jaar kosten. ?We trekken niemand aan voor een ton?, legt wethouder Ekker uit. ?Het gaat ook naar de totale organisatie en de samenwerking.? De gemeente maakte tot nu toe gebruik van een kwartiermaker, Michel Buhrs uit Amsterdam, die belast was met de citymarketing. Naast zijn werk is er een stichting opgericht die belast is met de uitvoering van alle activiteiten en die de belangen van alle betrokkenen vertegenwoordigt. Of de gemeente nu weer in zee gaat met Buhrs is nog onbekend, laat burgemeester Koelewijn weten. ?Hij is kwartiermaker, en dat is wat anders dan een marketeer.? De gemeente gaat de marketeer extern inhuren. Die is voorlopig structureel. ?Uiteindelijk is hij dat niet, maar willen we dat ook het bedrijfsleven een bijdrage aan de marketing gaat leveren.?

Eind dit jaar wordt de Ondernemersvereniging Kampen omgevormd tot een citymarketingorganisatie. Die gaat ook geld besteden aan de marketing. ?Maar dat zijn bedragen die we ook nodig hebben. Dat gaat boven de bedragen die in deze begroting staan?, aldus burgemeester Koelewijn. Het baggeren van de IJssel kost de gemeente afgerond 2,3 miljoen euro over een termijn van vijf jaar. Deze baggerwerkzaamheden bestaan uit havens, inclusief recreatieve watersporthavens, havenmondingen en kades. Voor een bedrag van ruim 1,1 miljoen worden knelpunten voor de scheepvaart aangepakt. De werkzaamheden bij havenmondingen en kades kosten 589.000 euro en die bij de havens 712.000 euro. ?De scheepvaart heeft liever dat we dit jaar al gaan baggeren. We denken echter slim te zijn door deze baggerwerkzaamheden te combineren met de uitdieping van het zomerbed van de IJssel. Dan kun je werk met werk maken en we hopen dan dat er gunstiger wordt ingeschreven?, zegt de burgemeester. De Stadsbrug krijgt in 2016 een grote schilderbeurt. Dat kost 1,3 miljoen. De totale investering voor onderwijshuisvesting, onder andere voor de eerste inrichting voor Villa Nova (de tweede basisschool in Onderdijks), de Marnixschool, de Groenling en de aanpassing van VSO de Spanker, heeft het college geraamd op 330.00 euro.

Voor het stimuleren van de aanleg van breedband wil het college 0,4 miljoen uittrekken. Dat bedrag is vooral voor de buitengebieden bestemd. De raad praat drie keer over de begroting. Op 29 oktober wordt de begroting besproken in de commissie Bestuur en Middelen. Op 11 november spreekt de raad zich uit over de begroting en twee dagen later zal het college daarop reageren.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen gisteren
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57