Afbeelding

College vraagt raad ruim een miljoen voor herstel scholen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor ruim een miljoen euro uit te trekken om de schade aan drie scholen te herstellen. De betrokken partijen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden en de polis van de gemeentelijke schadeverzekering deze schade niet.

Het geld is nodig voor schadeherstel aan vier scholen. Het Ichthus College aan de Jan Ligthartstraat (175.000 euro), het Pieter Zandtcollege (80.000 euro), De Spanker (100.000 euro) nodig en de Prisma aan de Marinus Postlaan (702.000) euro. In totaal gaat het dus om 1.057.000 euro. Zo'n 20 euro per inwoner van de gemeente. In alle gevallen gaat het om schade die is ontstaan doordat een bouwbedrijf niet de gewenste kwaliteit geleverd heeft.

Normaliter kan de aansprakelijkheid voor de geconstateerde gebreken neergelegd worden bij de technisch adviseur en/of bij de installateur. Zowel de technisch adviseur als de installateur zijn vanwege de economische crisis failliet gegaan. Geen van beide bedrijven kan aansprakelijk gesteld worden voor de herstelkosten. Ook is meerdere keren onderzocht of deze kosten elders verhaald kunnen worden. Geconcludeerd kan worden dat dit niet het geval is, waardoor de schadekosten bij de gemeente komen te liggen De gemeente is wettelijk verplicht de schade te vergoeden aan onderwijsinstellingen als de scholen de kosten niet vergoed kunnen krijgen.
De kosten kwamen voor het college onverwacht. Wethouder Geert Meijering merkte dan ook koeltjes op dat het onder ogen krijgen van een dergelijk dossier 'niet de mooiste dag is uit je loopbaan'. De kosten moeten worden gedekt uit de post onvoorzien.

De schade
De grootste schadepost vormt het verwarmingssysteem van de Prismaschool in Hagenbroek. Tijdens de bouw in 2008 is in het gebouw een verwarmings- en koelinstallatie met een warmte- en koudeopslag aangebracht. Dit systeem heeft maar korte tijd gefunctioneerd. Al gauw ontstonden problemen met het binnenklimaat: in de winter was het te koud en in de zomer werd te heet. "Op een zeker moment was het zo erg, dat de grens van wat aanvaardbaar is voor het onderwijzen van kinderen overschreden dreigde te worden", aldus Meijering.

De gemeente heeft een bureau in de arm genomen en gevraagd of de oorzaak van dit probleem in kaart gebracht kan worden. Dit bureau heeft vastgesteld dat zowel in het ontwerp van de installatie als in de uitvoering grote missers zijn gemaakt.

Bij het Ichthus College moeten de gevelplaten vervangen worden. Deze beplating is aangebracht in 2000, maar nu blijkt dat deze platen niet waterbestendig zijn. Aangezien de garantie op dit product verstreken is, voelt de leverancier van de beplating zich niet verantwoordelijk om de kosten van vervanging te vergoeden. De gemeente laat nog wel onderzoek doen of er mogelijk sprake is van een productiefout.
Een ander voorval heeft zich in het voorjaar van 2012 voorgedaan in het gebouw van scholengemeenschap Pieter Zandt. Daar is als gevolg van een niet goed afgesloten lasinstallatie behoorlijke roetschade ontstaan. Er is geprobeerd om deze schade te verhalen op de gemeentelijke schadeverzekering, maar de polis dekt deze schade niet.