Afbeelding

Rubriek Stedelijk Museum: Tasbeugel

· leestijd 1 minuut Cultuur

Op de afbeelding is een tasbeugel te zien met daaraan een klein deel van een tas die in totaal maar liefst 27 cm lang is. Dergelijke tassen werden door vrouwen onder andere gebruikt om geld en kostbaarheden mee te nemen en hadden een vergelijkbare functie als de tegenwoordige dames handtassen. Een enkele keer was de beugel gemaakt van tin ? voor de minder gefortuneerden- maar meestal zijn ze van zilver. Beugeltassen werden dan ook vooral gedragen tijdens de zondagse kerkgang, bij bijzondere gelegenheden als een huwelijk, een geboorte of een begrafenis èn tijdens de wekelijkse marktgang.
De gedreven tasbeugel op de foto is in 1868 gemaakt door de in Kampen werkzame zilversmid Barteld Ples. Bij het drijven van zilver gebruikt een edelsmid metalen staafjes van verschillend formaat en vorm. Met een hamer tikt hij vervolgens met de metalen staafjes op de achterkant van het zilver waardoor aan de voorzijde bollingen ontstaan, die uiteindelijk in een decoratie uit moeten monden. Barteld Ples heeft deze tasbeugel voorzien van een parelrand en florale motieven. Zowel links als rechts op de beugel bevindt zich een bloemenmand. In het midden, onder de sluiting, is de beugel versierd met een gestileerde beeltenis van een krab.

De afgebeelde ?tasbeugel' maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Tasbeugel. Barteld Ples (1829-1914), zilver, breedte 18 cm, 1868. Collectie: Stedelijk Museum Kampen/Schenking van wijlen de heer H. Krans - 2008.