Nieke Jansen mocht het doek verwijderen dat de gedenkplaat verhulde
Nieke Jansen mocht het doek verwijderen dat de gedenkplaat verhulde (foto: Maarten van Gemert)

Gerestaureerde gedenkplaat in Bovenkerk eert Geert van Wou

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – De roem van Kamper klokkengieter Geert van Wou strekte zich in de middeleeuwen over heel Europa uit en is na die tijd alleen maar toegenomen. Begin vorige eeuw is als eerbetoon aan hem een gedenkplaat geplaatst in de kooromgang van de Bovenkerk. In de voorbije decennia verweerde de gedenkplaat. Op initiatief van het Kamper klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ is de messing plaat gerestaureerd en weer in volle glorie te bewonderen.

Tot grote spijt van Hette Meijering, voorzitter van het Kamper klokkenluidersgilde, moeten de klokken van Geert van Wou, die ook de Bovenkerk in haar toren heeft hangen, momenteel tijdens een restauratie zwijgen. De waardering voor het ”majestueuze gelui van meester Geert van Wou” is er echter niet minder om. Daarom ondernam het gilde het initiatief om de gedenkplaat weer op te knappen. Nieke Jansen, op dat moment nog wethouder, mocht het geslaagde resultaat onthullen en deed dit op gepaste wijze.

Toonkunstenaar
In de Kamper Almanak van 1935 wordt verslag gedaan van de onthulling op donderdag 14 oktober 1909 van de gedenkplaat ”achter de plaats van het vroegere Hoogaltaar in de kooromgang der Bovenkerk”. Daar zou Geert van Wou begraven liggen al is de exacte plaats niet bekend. Uit een rede van dr. J.B. Nordhoff, gehouden bij de Winkclmannfecsten in Bonn op 9 december 1872, wordt geciteerd: “Vielleicht der großte Glockenkünstler der Geschichte, war der als Schopfer der großen Gloriosa zu Erfurt weltbekannte Gerhard de Wou aus Campen.”
Hette Meijering hield het in zijn toespraak afgelopen vrijdag bij ”een geniale kunstenaar”, die klokken exact op toon kon gieten, zelfs in een heuse toonreeks. Hij is blij met de gedenkplaat uit 1909 ”want toen na de Beeldenstorm in 1580 Van Wou’s klokken nauwelijks meer van node werden geacht, lag vergetelheid op de loer.”


Nieke Jansen en Hette Meijering bij het koor van de Kamper Bovenkerk (foto: Maarten van Gemert)

Restauratie
Enkele Kamper notabelen vroegen begin vorige eeuw ir. P.J.H. Cuypers een ontwerp voor de gedenkplaat te maken. De architect was bekend van grote projecten in Amsterdam en Utrecht maar was ook als bouwmeester betrokken bij meerdere Kamper restauraties. Cuypers liet Camille Esser uit Weert de tekst in een gotisch schrift graveren.
Kamper meestersmid Sven de Lang heeft nu, ruim een eeuw later, dit alles gerestaureerd en weer leesbaar gemaakt. Hanzebouw BV, die kort geleden de torenrestauratie uitvoerde, heeft het project financieel mogelijk gemaakt. Momenteel is het bouwbedrijf druk bezig met de restauratie van de hellende gewelven van de Bovenkerk. Om die reden moeten de klokken, tot grote spijt van het klokkenluidersgilde, tot nader order wederom zwijgen.

Luitspel
Alvorens Nieke Jansen als wethouder Kunst en Cultuur het gildedoek wegtrok om het geslaagde restauratieresultaat te onthullen, vroeg zij de aanwezige gildeleden vocaal een toon in te zetten. Zo werd toepasselijk het eerbetoon aan Geert van Wou weer zichtbaar. Aansluitend zorgde klokkenluider Patrick Broekema voor een toepasselijke entourage met zijn spel op een theorbe, een basluit zoals ze die begin zeventiende eeuw maakten.
In Brunnepe is een straat achter de Noorderkerk naar Geert van Wou genoemd. In de Bovenkerk wordt hij geëerd met een gedenkplaat. Je moet er even een ommetje voor maken, om de koorgang heen, maar dan zie je de plaat boven een stenen bankje weer blinken. Ter ere van onze Kamper klokkengieter Geert van Wou.


Patrick Broekma speelt de basluit na de onthulling in de Kamper Bovenkerk (foto: Maarten van Gemert)

Klokkengietertapes
Over Geert van Wou is veel geschreven en is veel te vertellen. cultuurZIEN heeft er stadswandelingen aan gewijd en daaruit het project ’Klokkengietertapes’ ontwikkeld. In een nieuwe, hybride vorm van historische informatie deelt cultuurZIEN haar rijke informatie over Geert van Wou met een groter publiek. Prikkelende teksten vormen de korte inleiding bij een geluidsfragment. Tijdens het beluisteren van de geluidstape kan beeld bekeken worden van de besproken locatie. Via een link is de informatie na te lezen op de website GeertvanWou.nl.
De afleveringen zijn te lezen en te bekijken op KamperNieuws.nl. Deze week komt in de zesde aflevering de zoon van Geert van Wou ter sprake, die dezelfde naam als zijn beroemde vader draagt. Met de Klokkengietertapes kan een ommetje rond het koor van de Bovenkerk eindigen bij een stadswandeling van cultuurZIEN. Ter ere van onze Kamper klokkengieter Geert van Wou.


cultuurZIEN heeft een documentaireserie over Geert van Wou uitgebracht (foto: John van Engelenburg)

Wethouder Wonink stampt de grond aan
Geveltuintjes Geerstraat volgende stap in aanpak binnenstad Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
's-Heerenbroek veroordeeld tot nacompetitie door verlies tegen Hattem Sport 11 uur geleden
Afbeelding
IJTC ontvangt eerste subsidie Kamper Sportakkoord (5 foto's) 5 foto's instagram 24 mei, 17:51