Afbeelding
Foto: Tennekes

Zoddepark deelt bijzondere plek met iedereen

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Dierenweide Het Zoddepark is een plek voor levend erfgoed en educatie in oud-Hollandse sfeer waar bedreigde diersoorten uit Overijssel een plek krijgen. Na een grote renovatie in samenwerking met de Vrienden van Philadelphia en vele fondsen opent de wethouder Van der Belt op vrijdag 9 december 2022 om 13.00 uur haar deuren om iedereen kennis te laten maken met Het Zoddepark. U bent van harte welkom aan de Touwslagersbaan 1 in Ijsselmuiden. Daarna heeft u de mogelijkheid om tot 17.30 uur de kerstmarkt te bezoeken.


De dagbestedingslocatie Het Zoddepark is een ontmoetingsplek geworden waar levend erfgoed en educatie in een oud-Hollands thema centraal staan. Op deze locatie werken onder begeleiding mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Het Nederlands landvarken, de Nederlandse landgeit, de Schoonebeker, het Veluws heideschaap, het Drents heideschaap en het groot heideschaap zijn allemaal te vinden in Het Zoddepark. En ook het Welsumer en het Twents hoen (kippen), de Sallander (konijn) en de Twentse landgans. Er is een vogelplein met oud-Hollandse duiven, een moestuin met vergeten groente en fruit, een boomgaard met streekgebonden fruitrassen en speelgelegenheid voor kinderen met oud-Hollandse speeltoestellen.

Levend erfgoed
Levend erfgoed is de verzamelnaam voor historisch waardevolle dierenrassen. Deze oud-Nederlandse rassen laten zien met welk vee we in Nederland eeuwenlang samenleefden. Met al hun diversiteit vormen ze een onderdeel van de identiteit. Ze zijn cultureel erfgoed. Het Nederlands landschap is een combinatie van natuur en cultuur. Juist doordát onze oud-Nederlandse rassen er graasden is ons landschap geworden zoals het is. De oude rassen zijn dus volledig ingesteld op ons klimaat en landschap, en dat geeft ze een ecologische waarde. Stichting Philadelphia wil als goed rentmeester duurzaam en maatschappelijk verantwoord omgaan met de schepping. Het kweken van vergeten groente, (telen van streekgebonden fruitrassen in combinatie) met het zorgen voor levend erfgoed, waarvan sommige dieren met uitsterven bedreigd worden, sluit hier op aan. 

Educatie
Leren kan op veel manieren. In het Zoddepark kiezen we voor belevingsgerichte educatie waarbij op ongedwongen en speelse manier geleerd wordt over levend erfgoed, vergeten groente en streekgebonden fruitrassen. Ook komen kinderen in aanraking met mensen met een verstandelijke beperking. De nadruk ligt op het aanbieden van verschillende soorten prikkels. Bezoekers vinden er allerlei natuur gerelateerde elementen, waarbij zicht (kleurrijke akkerbloemen, vlinders, erfgoed dieren), tastzin (stomend water), geluid (windgong, geluid dieren), geur (kruiden en bloemen, dieren) en proeven (verhoogde bakken met aardbeiplanten, fruit uit boomgaard en kruiden uit moestuin) aandacht krijgen. Op die manier kunnen kinderen en ouderen van de natuur genieten en kunnen ze alle seizoenen ook ­beleven met hun zintuigen. Dit alles leidt tot een educatief, zintuigprikkelend, uitnodigend, stimulerend, maar ook veilig dierenpark. 

Philadelphia
Dierenweide Zoddepark is onderdeel van Stichting Philadelphia. Philadelphia is een landelijke organisatie die ondersteuning bieden aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking.

Tentoonstelling toekomstvisie Randmeren bij het Reevediep.
Tentoonstelling toekomstvisie Randmeren Algemeen 10 mei, 14:00
Afbeelding
In memoriam Tom Schrijer 1949 - 2024: De man van de kinderwagen van een cent Algemeen 10 mei, 13:51
Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 10 mei, 11:27