Afbeelding
Foto: Archief: Klaas-Jan van Gelder.

Verhalen uit Groot-IJsselmuiden - Vertelt u verder?

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Robert van den Belt)

IJSSELMUIDEN - Dit is een vervolg op het verhaal dat twee weken geleden in De Brug stond op pagina 5. Het verhaal is ook terug te vinden op www.brugnieuws.nl.

Samen lopen we in de richting van de kerk. Klaas-Jan haalt ondertussen nog even de sleutel van de kerk op en we lopen door het hekje naar binnen. Rondom de kerk liggen aan beide kanten nog mensen begraven, maar zonder grafstenen. Met de enige grafsteen sloten we twee weken geleden het verhaal af. Klaas-Jan neemt ons mee naar het jaar 1227. Wat ons doet denken aan de slag bij Ane. Een veldslag tussen de bisschop van Utrecht Otto van Lippe en de troepen van Burggraaf Rudolf II van Coevorden. 

“Na 1224 hadden de heren van Buckhorst de kant van de bisschop gekozen en vochten mee in deze slag. Beide heren kwamen om, maar het geslacht werd voortgezet. Eigenlijk is dit dan ook de basis van de privileges rondom de heren van Buckhorst en Zalk en Veecaten. Zo wordt er een nieuwe kerk gebouwd. De kerk zoals we hem nu kennen. De heren kregen daarbij wel de opdracht van de bisschop drie aaltaren te maken: één voor de Onze-Lieve-Vrouw, Laurentinus en Johannes en Paulus.”

Voordat we kerk binnengaan vertelt Klaas-Jan mij dat aan de noordzijde de zondaars lagen begraven. Aan de noordzijde was geen dakgoot waardoor het water op het gras/graf kwam. Met als denkwijze zelfs in de dood geen rust voor de zondaars. We vervolgen onze wandeling naar de kerk. Klaas-Jan doet de deur van de kerk open en zet de lichten aan. We nemen een momentje voor onszelf en laten alles op ons inwerken. We lopen bij binnenkomst ongeveer een kwart van de kerk binnen. Daar haalt Klaas-Jan twee matten van een glazen vloer af. “Hier liggen de pijlers van de restanten van de oude kerk. De nieuwe is er opgebouwd.”

In de kerk zijn verschillende plekken te vinden die ons doen denken aan de tijd dat de heren van Buckhorst hier nog huishielden. Zo neemt Klaas-Jan mij mee in de richting van de preekstoel. Rondom de preekstoel liggen de oude grafstenen van de grafkelders. In de kerk liggen drie grafkelders. Waar het nazaat Buckhorst ligt begraven. “Alleen één grafkelder is leeg toen we onderzoek deden in 1999 bij de restauratie van de kerk. Dat is te verklaren aan de hand van de Franse tijd. De Fransen vonden dat de kerk geen plek was om te begraven i.v.m. hygiëne. Om die reden ligt Berend Hendrik van Bentick van Buckhorst niet in zijn grafkelder, maar buiten de kerk. Met als interessante anekdote dat dit één van de weinige graven in Nederland is die een kadastraal nummer heeft. Privé grond wel te verstaan.”

Als laatste neemt Klaas-Jan ons nog mee naar de Buckhorsterbank naast de ingang van de kerk. “Hier zaten de heren van Buckhorst. Een luxe bank wel te verstaan. Wat nog tastbaar zichtbaar is in de muur van de bank zijn de houtkenmerken. Die ons doen denken aan het wapen van de Heren van Buckhorst.” Om meer van de kerk te weten te komen en te zien nodigen we u van harte uit. Elke zaterdag behalve in de winterperiode kunt u de kerk bezoeken en wordt u voorzien van de nodige informatie. 

Het doel van de afgelopen artikelen is kijken naar wat nog tastbaar aanwezig is in Zalk van de Heren van Buckhorst en het kasteel. Het kasteel is na Berend Hendrik van Bentinck van Buckhorst tussen 1840-1844 afgebroken. Onder de grond liggen nog de restanten. 

Maar voor nu is het oog op een mooi weiland en het prachtige IJssellandschap. Samen lopen Klaas-Jan en ik in de richting van zijn huis. Ik neem nog een paar foto’s mee en bedankt Klaas-Jan voor de mooie verhalen. Met als belofte dat ik nog een keer een bakje koffie kom doen en daarna heerlijk even eten bij de Oase. Ik vervolg mijn tocht weer terug naar Emmeloord met vanuit de speakers: ‘Hier kom ik weg, veur mien hiele leben. Ben ik met dizze horizon verweben’, aldus Daniël Lohues.

Bronnen:  Bij dit verhaal zijn geen verdere bronnen gebruikt. Het is het verhaal van Klaas-Jan van Gelder. Songtekst: (Daniel Lohues - Hier kom ik weg songtekst | Songteksten.nl - Your Lyrics Source, z.d.) 

***

Verhalen uit Groot-IJsselmuiden is een samenwerking tussen BrugMedia en het Beste van Kampen. Heeft u een mooi verhaal te vertellen? Stuur een mail naar hetbestevankampen@sambiq.nl.

Nick de Vries

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22