Afbeelding

Man achter Biodiesel Kampen moet 5 miljoen crimineel verkregen winst betalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De man achter het frauderende Biodiesel Kampen moet de Staat 5 miljoen euro aan criminele winst betalen. Het Openbaar Ministerie maakte maandag bekend dat een overeenkomst met de 54-jarige C. B. is getekend.

C. B. werd ‘de Veluwse vetkoning’ genoemd omdat hij van frituurvet brandstof wist te maken. Hij kreeg tot twee keer toe celstraf opgelegd voor zijn rol in de grootschalige miljoenenfraude met biodiesel. Zijn Biodiesel Kampen BV in de Haatlandhaven ging in de zomer van 2019 failliet toen de grootschalige fraude naar buiten kwam. Hij en zijn kompanen hadden 70 miljoen euro aan crimineel geld verdiend, zo vermoedt het Openbaar Ministerie. Dat jaar moest B. echter al miljoenen afdragen. Eerst 11 miljoen euro aan de curator, een bedrag dat C. uit zijn bedrijf had geleend. De curator wist betaling in maart vorig jaar af te dwingen via een kort geding. Het kort geding was vooral nodig omdat toen was al duidelijk dat de volgende schuldeiser al bij B. aanklopte: oliemaatschappij Shell. Dat bedrijf kreeg in mei ‘22 een bedrag van 17 miljoen euro toegewezen door de rechtbank in Rotterdam.

In het kort geding aangespannen door de curator bleek echter al dat het lastig is die miljoenen los te krijgen bij B. Hij werkte mee met de curator maar kon niet betalen omdat beslag is gelegd op zijn rekeningen. Datzelfde verweer deed hij in de zaak die Shell aanspande. Waarom nu het OM genoegen neemt met 5 miljoen euro in plaats van vele tientallen miljoenen, werd maandag niet duidelijk op de ontnemingszaak. De officier noemde maandag op de zitting in Zwolle al veel lagere vorderingen van 5,8 en 3,5 miljoen euro. Het blijkt te gaan om een tweede ontnemingsvordering. De zaak waarin het OM tientallen miljoenen van B. wil, loopt nog.

Vrijdag is op het kantoor van advocaat Jan-Paul van Barneveld de overeenkomst getekend waarbij B. aangeeft 5 miljoen te betalen. Voordat de rechtbank officieel de ontnemingszaak sluit moet duidelijk zijn dat betaald is. De officier gaf aan dat het nog lastig wordt, omdat die miljoenen op diverse bankrekeningen in binnen- en buitenland gestald staan. Toch vertrouwd het OM erop dat de overeenkomst wordt nageleefd.