Afbeelding
Unsplash.

Curator Biodiesel Kampen wil 10 miljoen van veroordeelde eigenaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De curator van Biodiesel Kampen en aanverwante bedrijven vorderde in een kort geding donderdag ruim 10 miljoen euro van voormalig eigenaar Cees B. Zowel het Openbaar Ministerie als Shell azen op de miljoenen van B. en de curator vreest straks met lege handen te staan.

Cees B. is eind vorig jaar tot 2 jaar cel veroordeeld in een tweede fraudezaak rond Biodiesel Kampen. Eerder kreeg hij 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk opgelegd. B. wist van oud frituurvet brandstof te maken. Een gouden business maar volgens het Openbaar Ministerie werd daar jarenlang mee gefraudeerd. In plaats van schonere ‘biodiesel’ werden andere producten verwerkt en daarnaast werd er met certificaten gerommeld. Het OM denkt dat B. en zijn handlangers zeker 70 miljoen euro rijker zijn geworden met de fraude. Een bedrag dat het OM later in een zogeheten ontnemingsvordering van de voormalige Veluwse vetkoning afhandig wil maken. Maar ook Shell jaagt op zijn miljoenen. Later deze maand dient een zaak waarbij het oliebedrijf 16 miljoen euro vordert. Beide vorderingen vormen een gevaar voor de curator die vreest straks met lege handen te staan en dus wil de curator via een kort geding betaling van miljoenen afdwingen.

De vorderingen van de curator van 9,9 en 1,4 miljoen euro bestaan uit leningen van B. uit de failliete bedrijven en de gefailleerde holding. Het gaat om een zogeheten rekening-courantverhouding waarmee een eigenaar geld leent van zijn bedrijven. Het geld verdween in onder meer de aanschaf van een Mercedes maar vooral in vastgoed op Bonaire en in Nederland. In Bathmen, Elburg maar met name in Harderwijk en Kampen gaat het om vele panden. In Kampen zijn panden onder meer aan de Oudestraat, Hagenkade, Voltastraat en Melmerweg met die leningen bekostigd, blijkt uit onderzoek van curator Jeroen Stekelenburg.

B. zei vanuit de gevangenis in Grave dat op zijn vijftiende is gaan werken maar van administratie en regelgeving geen kaas heeft gegeten. Op aangeven van zijn financiële man ging hij een rekening-courantverhouding aan met zijn bedrijven. ‘’Vanaf dat ik in 2019 in voorarrest werd gezet heb ik nooit de kans gehad dat bedrag weg te werken.’’ Hij zegt in de fraudezaak door de media kapot geschreven te zijn. Hij werkte altijd goed mee met de curator, zei hij, ‘’en dan is het wel zuur dat die vorderingen er nu liggen.’’ Advocaat Jasper Scholtens zei namens de curator wel te geloven dat B. niet uit onwil maar domweg uit onmacht niet kan betalen. Maar al anderhalf jaar wordt gesproken over dit geld ,,en nu worden we door de werkelijkheid ingehaald’’, zei hij verwijzend naar de vorderingen van het OM en Shell. 

De rechter doet binnen uiterlijk twee weken uitspraak.

Nick de Vries

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.