Afbeelding
Unsplash

Drie verdachten van beroving Pokemonkaarten blijven in cel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Drie verdachten van het beroven van dure Pokemonkaarten in Kampen blijven voorlopig vastzitten. De kaarten zouden opgeteld 48.000 euro waard zijn, bleek donderdag op de strafzaak in Zwolle. 

Het slachtoffer had de kaarten te koop staan en kreeg op 16 december 2020 twee potentiële kopers op bezoek bij zijn woning. Hij liet ze binnen maar het tweetal wilde kennelijk graag dat hij de woonkamer – waar de kaarten lagen – verliet. Uiteindelijk werd gevraagd om een glaasje cola. Toen het slachtoffer uit de voorraadkast in de gang een fles wilde pakken, kreeg hij een duw van achter. Hij viel en achter hem werd de kastdeur op slot gedaan. De twee mannen gingen er met zijn kaarten vandoor. Het drietal zit sinds mei vast en dat blijft voorlopig zo omdat de rechtbank de strafzaak donderdag wegens tijdgebrek moest afbreken. Mede hierom vroeg de verdediging om het vrijlaten van de verdachten. Het Openbaar Ministerie verzette zich en ook de rechters gingen niet mee in dit verzoek. 

Volgens Bart G. (29) uit Lelystad ging het die dag anders dan wat het slachtoffer verklaard heeft. Hij bekent dat hij in de woning was die dag. De kaarten waren mogelijk gestolen en toen dat besproken werd, sloeg de vlam in de pan bij de verkoper. Die zou een knuppel pakken maar toen hij bij de gangkast was, duwde G. hem daar in en deed de kast op slot. De twee andere verdachten zeggen die dag niet in de woning te zijn geweest. De 30-jarige Fahad Al-A. wordt gezien als de derde verdachte, degene die de beroving opgezet heeft en die er uiteindelijk met de buit vandoor ging. Al-A. en het slachtoffer kennen elkaar. De verdachte noemde zichzelf ‘internationaal handelaar in Pokemonkaarten’. Twee maanden voor de overval kocht hij nog Pokemonkaarten van het slachtoffer en werd er gesproken over meer. ‘’Maar ik had geen interesse’’, zei de verdachte. Kort na de overval kocht hij op het station van Almere tegen betaling van 14.000 euro contant een tas vol kaarten, zo verklaarde hij. Daar zaten dan mogelijk de gestolen kaarten tussen. Uiteindelijk verkocht hij een deel van die aankoop weer in Frankrijk.

Volgens de drie advocaten was er geen sprake van geweld. Het slachtoffer zou ‘na een duwtje de kast in zijn gevallen’. Bij een gewelddadige beroving is veelal sprake van gemaskerde mannen. Hier zeker niet, legde advocaat Gerald Roethof uit. Het slachtoffer werd opvallend genoeg bijgestaan door Albert Holtland. Hij was er niet in zijn rol als wethouder van Kampen maar stond het slachtoffer bij om de civiele vordering uit te leggen. Het slachtoffer wil namelijk 52.000 euro van de verdachten, grotendeels de waarde van zijn gestolen kaarten. Tien kaarten heeft hij al via de politie teruggekregen. ‘’Maar dat zijn niet de meest waardevolle kaarten’’, aldus Holtland. Een datum voor het vervolg van de strafzaak heeft de rechtbank nog niet geprikt.

Nick de Vries

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39