Afbeelding
Unsplash

Taakstraf voor automobilist die scootmobiel over het hoofd zag

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 70-jarige automobilist zag in oktober vorig jaar op een rotonde in Kampen een scootmobiel over het hoofd. Hij kreeg dinsdag een boete en een voorwaardelijke rijontzegging opgelegd. De bestuurder van de scootmobiel overleed een dag na het ongeval. 

Met acht gebroken ribben werd de 83-jarige bestuurder van de scootmobiel op 8 oktober vorig jaar opgenomen in het ziekenhuis in Zwolle. Een 70-jarige bestuurder van een Toyota had, toen hij de rotonde opreed waar Europa-allee en Kalmoessingel elkaar kruisen, het gehandicaptenvoertuig over het hoofd gezien. De vraag was of het zwaargewonde slachtoffer, met zijn toch al broze gezondheid, nog geholpen wilde worden. Voor het slachtoffer was het moment aangebroken afscheid te nemen van het leven, zo legde een nabestaande twee weken terug op de zitting uit. De volgende ochtend overleed de man in het ziekenhuis.

De rechtbank in Zwolle acht de 70-jarige Peter van der L. schuldig aan het ongeval en legde hem dinsdag een boete van 1.000 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar op. Tegen de automobilist was een taakstraf van 180 uur en een rijontzegging van een jaar geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank acht bewezen dat het hier niet gaat om ‘een enkel moment van onoplettendheid’. Hij had vrij en voldoende zicht op de rotonde en had het gehandicaptenvoertuig al veel eerder aan kunnen en ook moeten zien komen. Vanwege de slechte weersomstandigheden had hij extra oplettend moeten zijn, zei de voorzitter.

Nick de Vries