Afbeelding
Unsplash

Boete geëist tegen automobiliste die fietser dood reed

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – “Ik had liever mijn auto total loss gehad en dat die meneer was blijven leven.” De 43-jarige automobiliste uit IJsselmuiden heeft op 11 mei vorig jaar de fietser die ze aanreed nooit aan zien komen, zei ze donderdag in de rechtszaal. 

De 43-jarige M. van de W. reed die ochtend iets na half acht op kruising van de Quarles van Uffordweg net buiten Wilsum met de Zwolseweg een fietser aan. Ze had hem voorrang moeten verlenen. Ze hoorde opeens een harde klap, zette de auto stil en zag toen pas, liggend op het gras, voor het eerst de fietser waar ze tegenaan was gereden. Volgens getuigen vloog de man hoog door de lucht op het moment dat haar wagen het rijwiel raakte. Een getuige zag dat ze naar schatting 60 tot 70 kilometer per uur reed toen ze de kruising met de Zwolseweg op kwam rijden. Ze had de fietser voorrang moeten verlenen. “Ik heb die fietser nooit gezien, dat is het rare van dit verhaal. Ik was ook niet afgeleid.” Vermoeid of gehaast was ze evenmin. De politie constateerde dat de auto de fiets vol geraakt moet hebben. De fietser werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij uiteindelijk kwam te overlijden. Van de W. had meteen goed contact met de nabestaanden. Ze halen allemaal steun uit het geloof, zei ze, en ze heeft nog steeds contact met de familie.

Dat ze een grove verkeersfout maakte, vond de officier van justitie niet bewezen. Wel dat ze door haar gedrag het verkeer in gevaar heeft gebracht, met voor het slachtoffer onomkeerbare gevolgen. Hij eiste een boete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar. De bestuurder, die zich niet liet bijstaan door een advocaat, kon wel leven met een dergelijke straf. Ze rijdt nog altijd rond in dezelfde auto. “Dit had nooit mogen gebeuren. Dit zal altijd bij mijn leven blijven horen”, zei ze in tranen. 

Het vonnis van de rechtbank volgt op 22 juli.

Nick de Vries

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29