Afbeelding
Unsplash.

Taakstraf voor bestuurder brommobiel die dodelijk ongeval veroorzaakte

Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de kruising van de Flevoweg met de Korteweg in Kampen moet een 69-jarige bestuurder van een brommobiel een taakstraf verrichten. Hij zag de fietser over het hoofd.

Het was druk in de ochtend van 6 februari 2019 toen de 69-jarige K. hij met zijn brommobiel op de Flevoweg de kruising met de Korteweg opreed. Dat ging met ‘een gangetje van tussen de 30 en 40 kilometer per uur’, zo gaf hij zelf aan. Terwijl hij overstak zag hij een fietser over het hoofd. De bejaarde fietser brak zijn heupen en een nekwervel. Herstel leek er in te zitten maar een paar weken later bleek hij plots overleden. Het Openbaar Ministerie vond dat K. een grove verkeersfout had gemaakt. 

De verkeerssituatie is overzichtelijk en toch miste hij de fietser compleet. De rechtbank is het daarmee eens, bleek dinsdag uit het vonnis. Het feit dat K. de fietser nooit heeft gezien, geeft al aan dat hij niet goed heeft opgelet. Bovendien had hij zijn snelheid moeten matigen. In plaats daarvan gaf hij juist een dot gas ‘na het passeren van de uitrit van de Oostzeestraat’, aldus de rechtbank.

K., die af en toe nog steeds wakker ligt van het ongeval, kreeg dinsdag een taakstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk opgelegd. Het OM had die taakstraf zonder een voorwaardelijk deel geëist.

Nick de Vries

Nick de Vries