Afbeelding

Taakstraf en rijontzegging na botsing Europa-allee

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Een 55-jarige Kampenaar veroorzaakte onder invloed van drank een botsing tussen twee invalidenvoertuigen op de Europa-allee. Dinsdag kreeg hij een taakstraf en een rijontzegging opgelegd door de rechtbank in Zwolle.

Bij de botsing raakte een vrouw zwaargewond. Ze viel uit haar elektrische rolstoel en lag roerloos in een plas met bloed. Ze hield er een breuk in een van haar wervels en een maanden durende revalidatie aan over. Daarnaast liep ze een zware hersenschudding op die haar nog altijd concentratieproblemen geeft. De 55-jarige Johan B. was op die warme eerste dan van juni in zijn invalidenvoertuig gestapt om alleen even shag te halen bij de benzinepomp aan de Europa-allee. Omdat het zo warm was die dag had hij bier gedronken. Op de vraag waarom hij dan geen water dronk, antwoordde hij op de zitting dat zijn maag dat na jaren alcoholmisbruik niet meer binnen houdt. Vlak bij de benzinepomp reed hij tegen een ander invalidenvoertuig aan.

Tegen B. was een werkstraf van 160 uur en een rijontzegging van een halfjaar geëist. Vooral die rijontzegging zou voor B. zeer ongemakkelijk zijn. Volgens zijn raadsman is dan voortaan aan huis gekluisterd. De rechtbank hield uitdrukkelijk rekening met die situatie. De opgelegde rijontzegging is met 9 maanden langer dan de eis, maar een uitzondering geldt voor zijn scootmobiel. Die mag hij dus blijven gebruiken. Daarnaast legde de rechtbank hem een taakstraf op van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.