Afbeelding
Stock.

‘Ik dacht dat het groen was en toen gaf ik gas’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Tegen een 32-jarige automobilist uit Zwolle is een werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging geëist voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval. Met één harde klap stond het leven van vier inzittenden van een Opel rijdende over de Flevoweg in Kampen stil. 

“Ik dacht het is groen, ik geef weer gas en toen was het gebeurd”, zei de 32-jarige A.D. de rechters maandag over het ongeval. “Ik kan alleen niet bewijzen dat het groen was.” In de donkere avonduren van 25 oktober 2019 rijdt de man vanuit de richting van de stad op de Flevoweg. Er staan daar meerdere stoplichten achter elkaar. Als de eerste groen is, springt daarna doorgaans ook de volgende op groen als je aan komt rijden. Precies dat is wat D. denkt dat er gebeurt, maar als hij het stoplicht passeert waarbij de afrit van de N50 samen komt met de Flevoweg, gaat het fout. Hij ramt een Opel van opzij die tot stilstand komt. Naast de bestuurder van die Opel zit haar man, schreeuwend van de pijn, met de botten van een arm die naar buiten steken. Achterin twee inzittenden, waaronder haar dochter, die eveneens nog van de klap moeten bekomen. Zij reed door groen, zo verzekert de automobilist achter haar ter plaatse. Maar op dat moment is ook D. er nog van overtuigd dat hij door mocht rijden. De vier inzittenden lieten hun verklaring voorlezen door Slachtofferhulp. De gevolgen zijn groot en tot op de dag vandaag voelbaar, zo bleek uit het relaas van de bestuurster van de Opel. Haar man heeft traumatherapie en heeft zijn laatste operatie nog niet ondergaan. “Sinds die botsing staat ons leven op zijn kop. Door één klap is niets meer hetzelfde.”

D. is semi-profvoetballer bij Go Ahead in Kampen en rijdt vrijwel dagelijks naar de Hanzestad. Het afpakken van zijn rijbewijs zou hem bijzonder slecht uitkomen. Ook hij had last van de klap bij de botsing, maar “ik maakte me vooral zorgen toen ik de slachtoffers afgevoerd zag worden.” De officier van justitie meent dat D. aanmerkelijk onvoorzichtig is geweest. Het gaat hier om een misdrijf, en niet om een simpele fout in het verkeer. Daarom vroeg ze om een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Houdt hij zich de komende tijd aan de verkeersregels dan kan hij gewoon blijven rijden. Zijn advocaat vond dat hier wel sprake was van een eenvoudige verkeersfout. Hij vond dat de rechtbank hier een boete voor moet opleggen. 

Het vonnis van de rechtbank volgt op 22 maart.