Afbeelding
Unsplash

Voorwaardelijke boete voor flessen lachgas in auto

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Met vijf tanks lachgas in zijn achterbak werd op de IJsselkade in Kampen een automobilist aangehouden. De man ging in bezwaar tegen een aan hem opgelegde boete van 750 euro. “Ik wist niet dat die tanks achterin de auto lagen.”

Het ging opgeteld om vier kilo lachgas. Het vervoeren van een dergelijke hoeveelheid valt onder de wet voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen, zo zei de officier van justitie dinsdag op de zitting bij de politierechter in Zwolle. Dan moet de lading gezekerd zijn en moet de bestuurder van het voertuig vervoersdocumenten hebben. Dat alles had B. R. (24) uit Haarlem niet toen hij op 18 juli 2019 een stopteken van de politie kreeg. Tegen de agenten zei hij dat die tanks lachgas er na een feestje een paar dagen terug in zijn gelegd door vrienden. Maar op de zitting zei hij tegen de politierechter dat hij helemaal niet wist dat hij lachgas in zijn auto had. Hij had gewerkt in Zwolle en bracht nog even een paar mensen naar het hotel toen hij werd aangehouden. “Ik was overrompeld toen men mij vertelde dat dit in de kofferbak lag.” De officier van justitie geloofde daar weinig van. Lachgas is een gevaarlijke stof, zei ze, en een hoeveelheid boven de 2 kilo valt niet voor niets onder de wet voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Met zo’n hoeveelheid kunnen op een feestje honderden ballonnetjes lachgas gevuld worden. R. had zelf moeten controleren wat er in zijn auto lag. Ze eiste een boete van 750 euro. 

Advocaat Ali Oass meende dat zijn cliënt onterecht beschuldigd is. “Hij wist het niet. En het gaat te ver dat je voor elke autorit je kofferbak zou moeten controleren.” Omdat R. van niets wist, moet hij worden vrijgesproken, vond de advocaat. En als de rechter het feit toch bewezen acht, dan moet R. ontslagen worden van rechtsvervolging. De wet op het vervoer van gevaarlijke stoffen is voor leken niet te begrijpen. 

De politierechter achtte het vergrijp wel bewezen. Bij zijn aanhouding heeft hij immers gezegd dat die tanks er al een paar dagen in lagen. Ook lagen ze duidelijk zichtbaar achter in de kofferbak. Maar de rechter vond ook dat de raadsman een punt had over het vervoer van gevaarlijke stoffen. “Dat wetsartikel is er door het OM bij de haren bijgesleept.” Dat is vermoedelijk gedaan omdat bezit van lachgas niet strafbaar is. Hij legde de boete geheel voorwaardelijk op. “Zo loopt het voor u met een sisser af”, besloot de rechter. 

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44