Marry Nissink van Houtkacheldirect.
Marry Nissink van Houtkacheldirect. Aangeleverd.

Zakenvrouw Marry Nissink in Vakvrouwschap: ‘We moeten vooral genieten van het leven’

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Jarenlang was ze ‘de vrouw van’, maar nooit zelf een ondernemer. Die behoefte had ze ook niet. ‘Ik was vooral moeder en huisvrouw.’ Marry lacht erbij, zoals ze in het leven heel veel lacht. ‘Nou ja’, gaat ze verder, ‘ik werkte - toen de kinderen ouder werden en ik toch iets om handen wilde hebben - in de horeca, maar dat was het wel zo’n beetje.’ Tenslotte heeft ze ‘iets met eten en drinken, met gezelligheid, met het mensen naar de zin maken’. Dat ze in dit leven ook nog zakenvrouw zou worden, stond echt niet op haar bucketlist. Inmiddels is ze, samen met haar (‘tweede ronde’) man Coen Nissink, het gezicht van Houtkacheldirect.nl. 

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Marry Nissink (56) is een innemende vrouw. Gezellig. Rap van tong, open, eerlijk. ‘Coen had, toen ik hem leerde kennen, een klein winkeltje aan de Industrieweg in Kampen waar hij houtkachels verkocht’, vertelt ze. ‘Gewoon iets voor erbij.’ Want Coen genoot zielsveel van zijn baan als chauffeur en kraanmachinist en had niet de ambitie om dat op te geven. Wel vond hij dat Houtkacheldirect.nl wel wat meer aandacht verdiende. ‘Wil jij dat op je nemen?’ was op een gegeven moment zijn vraag. Marry: ‘Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Ik houd niet van halfbakken werk.’ Ze stroomlijnde het bedrijf, maakte zaken overzichtelijk met spreadsheets, rolde efficiency en enthousiasme het bedrijf binnen en maakte zich de techniek rondom de kachels snel eigen. ‘Vertegenwoordigers waren verbaasd hoe vlot ik erover kon meepraten.’ Natuurlijk hielp het dat Marry - ‘moeder en grootmoeder, die graag voor het gezin en de kinderen zorgt en dus heel graag lekker en uitgebreid kookt’ - volop affiniteit met het product heeft.

Mes op tafel

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo ook Houtkacheldirect.nl. ‘We hebben een ontzettend mooi product. Dat verkoopt zichzelf. Daar hoef ik weinig voor te doen.’ Verkopen met het mes op tafel is er niet bij. Dat mes ligt op tafel bij het eten, bij het grillen van een lekker stukje vlees op één van de prachtige grill-oplossingen en BBQ’s die Houtkacheldirect.nl (naast ‘standaard’ houtkachels ook) te bieden heeft, maar nooit bij een verkoopgesprek. ‘Bij ons is de klant koning. Ik geef klanten graag alle info die ze nodig hebben, maak een offerte en laat hen er thuis over nadenken.’ Ze belt nooit achter een offerte aan; laat zaken doodeenvoudig op zijn beloop. In de wetenschap dat acht, à negen van de tien mensen uiteindelijk toch wel bij haar aankloppen en een aankoop doen. ‘‘Je hebt een goede kop’, zeggen mensen. Blijkbaar straal ik vertrouwen uit.’ We lachen er samen om. Want dat gebeurt hier veel. Lachen. Je vertrouwd voelen. Dit gevoel, gelardeerd met een gedegen stukje vakkennis, maakt dat klanten van heinde en verre (‘Klanten komen uit Maastricht, Zeeland; zelfs vanuit Finland’) naar het bedrijf in IJsselmuiden komen. ‘We zijn goed vindbaar op Google; dat is erg belangrijk!’

Tekst gaat verder onder de foto.


Attest Communicatie

De groei zit er nog steeds in. ‘Inmiddels zitten we hier ook alweer vijf jaar.’ De eerdere verhuizing van Kampen naar IJsselmuiden was nodig, want de groei zette maar door. ‘Op een gegeven moment heb ik tegen Coen gezegd: je stopt maar met chauffeur zijn en gaat fulltime voor de eigen zaak aan het werk, want na werktijd nog ‘even snel wat kachels installeren’, dat lukt niet meer… Het was gewoon te druk; en er gaan maar 24 uur in een dag…’ Ook vandaag de dag barst het bedrijf uit haar jasje en zijn er plannen voor een extra aanbouw. ‘Ik wil meer ruimte voor de buitenkachels en voor het assortiment ‘buiten koken’, want dat is toch echt wel een liefhebberij van mij. Het liefst zou ik het outdoor-gebeuren zover willen uitbreiden, dat een deel van onze winkel echt een kookwinkel wordt…’ Daarnaast zou ze graag meer ‘ruimte’ willen voor kinderen en kleinkinderen. ‘Het is hard werken en soms ben ik blij dat ik eens een middag niets hoef te doen en kan genieten van de zon en ons terras. Maar voor de kleinkinderen offer ik ook graag die laatste vrije middag op…’ Tenslotte is het leven meer dan werken alleen, vindt ze. ‘Daar moet je met volle teugen van genieten.’

Marry Nissink
www.houtkacheldirect.nl
31 mei 1965

Wat mensen niet van haar weten: Ze is lid van de exclusieve ‘Red Hat Society’; een ‘club’ van vrouwen die, gekleed in paars en rood, elkaar treffen en praten over zaken die wij, als niet-leden, niet mogen weten.

Afbeelding

Nick de Vries

Nick de Vries