Afbeelding
Unsplash

Verdachte herinnert zich weinig van avond van gewelddadige afpersing

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – Op een ‘gezellige avond’ bij een vriend thuis in Kampen werd op 22 februari een man op gewelddadige wijze van zijn sieraden, telefoon en geld beroofd. Het slachtoffer werd met een mes in zijn benen geprikt terwijl anderen de buit verdeelden. 

‘’Het spijt me verschrikkelijk wat ik die jongen heb aangedaan’’, zei P. van der W. over de afpersing en gewelddadige beroving in Kampen 2,5 jaar geleden. De 23-jarige Zwollenaar is inmiddels af van de drugs die hij destijds gebruikte. Onder invloed van coke en drank stapte hij die bewuste avond de woning van Diego binnen. Kennelijk beet een hond in zijn hand waarna hij bebloed de keuken op zocht. Niet lang daarna was P. betrokken bij de afpersing van het slachtoffer van die avond. Waarom hij er uit werd gepikt, P. wist het niet meer. Hij weet wel meer niet over die avond. Maar wat er gebeurde, ‘dat kon niet door de beugel’, vertelde hij de rechters. Het ging mis die avond op het moment dat een van de anderen een mes trok, zei P. Daarmee zou een van hen in het been van het slachtoffer geprikt hebben. Wel weet hij nog dat de buit verdeeld werd: een dag later had hij de telefoon van het slachtoffer nog. 

Met de vrienden van destijds gaat P. niet meer om. Hij is een ‘ander mens’, al kwam zijn grootste verandering met de diagnose van MS, een slopende ziekte. Het gaat over een feit van 2,5 jaar terug, reden voor de officier van justitie om niet te eisen dat Van der W. terug de cel in moet. Ze eiste een celstraf van 123 dagen waarvan drie dagen onvoorwaardelijk. Die tijd zat Van der W. al uit in voorarrest. Daarnaast eiste ze een werkstraf van 100 uur. Een die Van der W. mogelijk nog wel in staat is uit te voeren. Zijn advocaat Roel van Faassen dat zijn cliënt niet meer in zo’n situatie terecht zal komen. 

Het oordeel van de rechtbank volgt op 22 november. 

Nick de Vries