Afbeelding

Zware wolken boven Biodiesel: baas in de cel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE / JPZ – Het ziet er somber uit voor het bedrijf Biodiesel aan de Haatlandhaven in Kampen. Baas C.B. uit Harderwijk dreigt voor 38 maanden achter tralies te verdwijnen wegens fraude met zogenaamde biotickets en het witwassen van zo’n drie miljoen euro. En dan loopt er nog een tweede onderzoek tegen hem wegens een nog omvangrijker fraude, waarvoor hij momenteel vastzit.

De officier van justitie in Zwolle eiste niet alleen tegen de 51-jarige directeur een celstraf, ook diens echtgenote zou de bak in moeten gaan voor twee jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, vanwege witwassen en valsheid in geschrifte. Twee financieel medewerkers van B’s bedrijven hebben celstraffen tegen zich horen eisen van anderhalf jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Het bedrijf Biodiesel zou 820.000 euro boete moeten betalen.

Het Kamper bedrijf maakt biodiesel uit afgewerkt frituurvet. Met zogenaamde duurzaamheidscertificaten (biotickets genoemd) zou in de jaren 2013 en 2014 gefraudeerd zijn, voor een bedrag van zo’n twee miljoen euro. Het bedrijf is meer biotickets vooruit gaan verkopen dan waar het biodiesel voor kon leveren. Directeur B. was destijds echt in de veronderstelling dat hij ruimschoots kon voldoen aan de verplichting om de juiste brandstof te leveren. De regelgeving op dat gebied is ook heel ingewikkeld, wierp een van zijn advocaten aan het begin van de drie dagen durende zitting op.

Met de illegaal verdiende miljoenen had B. woningen in Ermelo en op Bonaire aangeschaft: dat is het witwasgedeelte van de aanklacht. Er zouden valse facturen opgesteld zijn en leenovereenkomsten, alsmede betalingen zijn gedaan voor nooit geleverde diensten. Daarbij zouden de ‘boekhouders’ behulpzaam zijn geweest.

Afgelopen voorjaar is de directeur van Biodiesel opgepakt voor een nieuwe, en veel grotere fraude met afgewerkte frituurvetten in de jaren 2015 en 2016. Daarbij zou het gaan om vele miljoenen euro’s ten onrechte opgestreken geld, zo meldde de Volkskrant afgelopen mei. Het Kamper bedrijf zou gewone diesel verkocht hebben als het duurdere en duurzamere biodiesel. Die zaak is nog in onderzoek

Intussen liet de directeur van Biodiesel tijdens de huidige strafzaak weten dat zijn bedrijf aan een zijden draadje hangt. De uitspraak in de lopende strafzaak wordt pas in augustus verwacht.