
Immanuel voert oratorium Paulus uit
· leestijd 1 minuut AlgemeenKAMPEN - Ruim 22 jaar geleden voerder Klaas Jan Mulder met Concertkoor Immanuel het oratorium Paulus van Mendelssohn uit. Sander van den Houten dirigeert dit werk op vrijdag 13 oktober in de Bovenkerk. In de 3 weken die voorafgaan aan het concert worden op diverse locaties schilderijen tentoongesteld die thematisch verwant zijn aan de boodschap van het oratorium. Ook wordt gewerkt aan vormen om ook liefhebbers van niet-klassieke muziek vooraf te laten kennismaken met de karakteristieke muziek van Mendelssohn.
De muziek van dit grootse en bijna 200 jaar oude werk voor koor en orkest heeft nog niets aan kracht ingeboet en ook de inhoud van het bezongen verhaal is nog volop actueel in een tijd van discriminatie en vervolging van andersdenkenden.
Felix Mendelssohn werd in 1809 in Hamburg geboren. Hij groeide op in een tijd waarin een onderhuids antisemitisme de hele Duitse maatschappij doortrok. Voor de veiligheid was Felix op zevenjarige leeftijd gedoopt en christelijk opgevoed maar hij verloochende zijn afkomst niet. In het oratorium Paulus volgen we de ontwikkeling van de fanatieke Jood Saulus die na een wonderbaarlijke bekering de wereld intrekt om Joden en niet-Joden te bekeren tot het christendom. In het oratorium Paulus schildert Mendelssohn met veel gevoel voor passie en dramatiek hoe Saulus, die na zijn bekering Paulus wordt genoemd, met gevaar voor eigen leven in vele steden en dorpen in Syrië, Turkije en Griekenland het evangelie van Jezus verkondigt.
De muziek van het oratorium van Mendelssohn staat in de traditie van de passionen van Bach en de oratoria van Händel maar laat een brede muzikale doorontwikkeling zien. Net als bij de Messiah van Händel bestaat de tekst volledig uit bijbelteksten. De koorpartijen nemen de muzikale kleur aan van de rollen die het koor vertegenwoordigt: afwisselend Joden, niet-Joden, christenen uit de tijd van Paulus en gelovigen van alle tijden, zelfs de stem van Jezus klinkt een keer door de mond van het vrouwenkoor. De vier zang-solisten vertolken de emoties van Paulus, Stefanus maar ook van Jezus die zijn mede-Joden van de ondergang wilde redden. Het orkest begeleidt en ondersteunt deze partijen maar heeft door de gevarieerde bezetting ook een sterke eigen kleur.