Prinsen: IJVV moet jeugdspelers zien te behouden

· leestijd 1 minuut Sport

IJSSELMUIDEN - IJsselmuiden moet ook volgend seizoen genoegen nemen met voetbal op derde klasse-niveau, maar wat was er gebeurd als IJVV talenten als Sander Morren en Lenhard de Velde had weten te behouden. "Dan had de toekomst er heel anders uitgezien. Ik denk dat we dan in de top van de tweede klasse of zelfs de eerste klasse hadden gespeeld", aldus interim-trainer Berry Prinsen, die ook actief is als hoofd opleidingen bij IJVV.

Daarom zet IJVV in op het behoud van jeugdspelers. "IJVV heeft laten zien dat het genoeg talent heeft, maar we raken ze kwijt aan andere clubs." Verschillende jeugdspelers hebben IJVV de rug toegekeerd, omdat de jeugdteams bij andere clubs op een hoger niveau spelen. Door de jeugdopleiding een kwaliteitsimpuls te geven, wil IJVV dit proces stoppen. "Maar dit is wel een proces voor de langere termijn", aldus Prinsen.


Volgens hem is het essentieel dat de hoofdmacht van IJVV omhoog gaat. "Misschien heb je wel een aantal spelers nodig om dat te overbruggen. Dat ligt er aan hoe de jeugd het oppakt. Als dat goed gaat, is het niet nodig en krijgen we een sterk elftal, gezien de kracht van de jeugd die er nu achter zit. De vraag is of je tijd krijgt om te bouwen en om te bereiken wat we willen. Omhoog met eigen jongens. Als club is IJVV eerste klasse-waardig. Straks krijgen we kunstgras en dat kan een sneeuwbaleffect hebben. Nu liggen 's winters trainingen voor lange tijd stil. Dat hoeft straks niet meer."

Prinsen kijkt met veel plezier terug op zijn periode als interim-trainer. "Er is fantastisch samengewerkt. Ik kijk terug op een mooie tijd. De jongens hebben in het begin van het seizoen al laten zien dat ze goed kunnen voetballen, toen ze de eerste periode hebben binnengehaald. Je merkt dat als spelers met plezier hun hobby uitoefenen, het niveau omhoog gaat. We zijn blij dat we het seizoen nog zo hebben kunnen afsluiten."  Met de laatste nacompetitiewedstrijd is er een einde gekomen aan zijn werk als trainer. "Het was mooi om te doen. Er gebeurt zoveel meer dan de 90 minuten voetbal. Het is heel mooi om dat proces te leiden. Misschien wil ik er in de toekomst wel meer mee doen, maar voorlopig is dat niet aan de orde. Daarvoor ben ik teveel een echte IJVV'er. Ik ben geen clubhopper."