Afbeelding
Foto: foto Fred Sollie

Koor voor mensen met een communicatieve beperking

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het belang van zingen als middel tot communicatie en plezier wordt steeds meer erkend, vooral voor mensen die een communicatieve beperking ervaren als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte of ander niet-aangeboren hersenletsel. Daarom lanceren Quintus en IJsselheem het koor ‘Zeg het met zang’ dat specifiek is bedacht voor deze doelgroep.

Het koor, onder leiding van zangdocent Suze Cramer en begeleid door René Lorist op piano of gitaar, wordt ondersteund door Saskia Noordzij, logopedist van IJsselheem. “Zingen is goed voor je adem en stem, maar zingen in een koor is ook gezellig en verbindend. Het koor biedt een veilige en inclusieve omgeving waar mensen met communicatieve beperkingen kunnen samenkomen en hun stem laten horen,” aldus Saskia. Het repertoire van het koor wordt gekozen in overleg met de koorleden en omvat een scala aan wereldse liedjes in verschillende stijlen en genres.

Het koor staat open voor zowel degenen die zelf de communicatieve beperking ervaren als hun naasten, ongeacht of ze cliënten zijn van IJsselheem. Het wekelijkse samenkomen in Quintus biedt niet alleen een kans om te zingen, maar ook om contact te leggen met anderen die soortgelijke ervaringen delen. “We geloven sterk in de kracht van muziek en zang als een vorm van expressie en verbinding,” zegt Suze Cramer, de zangdocent van ‘Zeg het met zang’. “Ons doel is om een koor te creëren waar iedereen zich welkom voelt en waar we kunnen genieten van het samen muziek maken.”

De repetities van het koor vinden wekelijks op donderdag plaats bij Quintus van 14 tot 15 uur. Iedereen mag een keer komen meezingen om te ervaren of het koor iets voor hem/haar is. Daarna kost lidmaatschap € 5 per keer. De eerste repetitie is donderdag 11 april. Quintus heeft een toegankelijk gebouw dat geschikt is voor mensen die minder mobiel zijn. Na afloop van de repetities is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee, inbegrepen in de prijs.

Het koor wordt financieel mogelijk gemaakt door: Stichting Vermogensbeheer de Verenigde Gasthuizen, Het Beste van Kampen en Vrienden van IJsselheem.