Colleges Kampen en Noordoostpolder tegen aanwijzing natuurgebieden

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

DEN HAAG - De Raad van State mag de aanwijzing van het Ketelmeer en het Vossemeer als Natura 2000 gebied niet goedkeuren. Dat eisten de gemeentebesturen van Kampen en Noordoostpolder vrijdag bij de Raad in Den Haag. Ook een veehouder uit Kampen maakte bezwaar tegen de aanwijzing van beide meren door de voormalige minister van LNV.


 


Met de aanwijzing als Natura 2000 gebied vormen het Ketelmeer en het Vossemeer nu onderdeel van een keten van Europees beschermde natuurgebieden. In die gebieden staat de natuur voorop. Hoe die natuur beschermd gaat worden, zal in een later vast te stellen beheerplan worden aangegeven. Dan wordt ook duidelijk wat de gevolgen van de aanwijzing zijn voor de gebruikers van de aangewezen gebieden. Mogelijk krijgen ze een verbod voor hun activiteiten of is een vergunning voortaan vereist.


 


Volgens de Europese regels mag bij de aanwijzing alleen maar worden gekeken naar ecologische belangen die beschermd moeten worden. In dit geval gaat het om diverse beschermde vogelsoorten. Economische belangen mogen dus geen rol spelen. En dat is vooral een probleem voor de gemeente Noordoostpolder, die het opneemt voor zijn ondernemers. De gemeente vindt dat voor hen nu een onzekere toekomst wordt gecreerd.


 


Bezwaar maken tegen de aanwijzing kan dus alleen met argumenten die over natuurwaarden in het gebied gaan. Maar ook de gemeente Kampen vindt dat onterecht. Bij de aanwijzing van beide meren door het ministerie is namelijk geen rekening gehouden met de plannen voor de ontwikkeling van de IJsseldelta Zuid. En daar is nota bene hetzelfde ministerie bij betrokken.


 


Dit plan voor woningbouw westelijk van Kampen, natuurontwikkeling en een bypass voor de IJssel is van groot belang voor de regio. Een verzoek van het gemeentebestuur om daarmee rekening te houden voordat de minister tot de aanwijzing besloot, werd echter van tafel geveegd.


 


De minister stelt dat met toekomstige projecten geen rekening kan worden gehouden. En dat hetzelfde ministerie ook betrokken is bij de ontwikkeling van het IJsseldeltaproject, is niet van belang, aldus de minister. De natuurwaarden moeten allereerst beschermd worden voordat er naar andere plannen kan worden gekeken.


 


De gemeente Kampen wees de Raad van State op de investeringen van vele tientallen miljoenen die nu al zijn gepleegd door de provincie, de gemeente en andere ministeries. Overigens speelt ditzelfde probleem bij de aanwijzing van het Markermeer als Natura 2000 gebied. Dat besluit werd onlangs bestreden door de gemeente Almere. Die is ook bezig met de ontwikkeling van woningbouw en natuur aan de rand van het Markermeer in samenwerking met diverse ministeries.


 


In die zaak heeft de Raad van State nog geen uitspraak gedaan. Of de gemeente Kampen zijn gelijk haalt, is overigens zeer de vraag. Ook de Raad oordeelde tot nu toe dat bij de aanwijzing alleen de natuurwaarden in het gebied moeten worden beoordeeld.


 


De minister gaf wel een beetje toe aan de wens van de gemeente Noordoostpolder om de grens van het beschermde gebied iets te verleggen bij het strand naast de Schokkerhaven. De zwemmers krijgen daar nu iets meer de ruimte.