De Halve Maen tijdens Sail Kampen 2024
De Halve Maen tijdens Sail Kampen 2024 Foto: Johan Schaart

Halve Maen bezoekt Koggewerf

Algemeen Ingezonden

KAMPEN - Het jacht de Halve Maen, een replica van een 17e eeuws schip, meert begin mei af aan de Koggewerf in Kampen. Na eerdere ligplaatsen in Hoorn, Enkhuizen en Lelystad, kiest het museumschip nu tijdelijk voor de Hanzestad Kampen. De Kamper Kogge is in de periode mei en juni weg uit Kampen om nautische evenementen te bezoeken in achtereenvolgens Blankenberge en Oostende (beiden in België) en daarna in Delfzijl voor het meerdaagse evenement Delfsail dat ook wordt bezocht door diverse Tallships. Omdat daarmee de ligplaats van de Kogge wekenlang vrij is, heeft de stichting Kamper Kogge in samenwerking met de Botterstichting de ligplaats van de Kogge aan de IJssel voor een periode van zo’n 6 weken aangeboden aan de Halve Maen, die tijdens het paasweekend de blikvanger was van de zeilvloot gedurende Sail Kampen. De rondleiders van de Koggewerf zullen tijdens deze periode de bezoekers van werf ook rondleiden over de Halve Maen. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met historie uit de 14e eeuw (Kogge) en 17e eeuw (Halve Maen). Als Stichting Kamper Kogge verheugen we ons op de komst van de Halve Maen naar onze hartelijke Hanzestad Kampen.

Ook wij, Stichting Halve Maen, zien ernaar uit om tijdelijk terug te keren naar Kampen (12 mei tot 20 juni), vooral ook omdat wij onder de indruk zijn hoe Kampen haar maritieme geschiedenis waardeert, als geen ander. Sail Kampen en Stichting Kamper Kogge illustreren dat perfect.

De originele Halve Maen, gebouwd in 1605, was zeker niet alleen een ‘VOC’ schip. In de 17de eeuw konden schepen al ‘om Jutland’ en zo vinden wij de Halve Maen in Amsterdam in 1609, toen het gekocht werd om als ontdekkingsschip de Noordoostpassage te vinden. Het Nederlandse schip, met een Nederlandse bemanning en 4 Engelsen, waaronder Henry Hudson, vond ook de Noordwestpassage niet, maar wel een mogelijke bonthandel in de delta rond Manhattan eiland.

In 1611 vertrok de Halve Maen voor een nieuw avontuur uit Texel, nu echt als VOC schip, om, samen met de retourschepen Banda en Bantam, de nieuwe gouverneur Laurens Reaal naar de spijs-eilanden te brengen. Misschien leuk om te weten dat aan boord van de Banda ook een dominee uit Kampen was, die ook over de Halve Maen schreef. Tot 1619 deed de Halve Maen mee aan de inter-Aziatische spijzerijhandel. Kaper, moedernegotie, ontdekkingsschip en VOC schip, het was een schip met ’40.000 zeemijlen’ geschiedenis. Ook onze replica is een echt ervaren schip vol met zijn eigen verhalen en onze eigen 40.000 zeemijlen. Iets dat wij graag in Kampen gaan delen. Tot ziens aan boord.

Deze foto geeft het vooroorlogse Wittenstein bij Kamperveen weer. 
Oorlogsverhalen van Groot IJsselmuiden (2/3): Cees Visscher, Kampen en Kamperveen Algemeen 2 mei, 12:53
Hendrik van't Veer één van de personen uit de verzetsgroep Wilsum.
Oorlogsverhalen uit Groot IJsselmuiden (3/3): De verzetsgroep Wilsum in beeld Algemeen 2 mei, 12:52
Afbeelding
Orgelconcert op Hemelvaartsdag door Evan Bogerd Algemeen 2 mei, 12:40