er is straks weer veel te zien op de Koggewerf
er is straks weer veel te zien op de Koggewerf Foto: Job Jager

Sail Kampen programma op de Koggewerf is klaar.

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

De vrijwilligers van de Kamper Botterstichting en de stichting Kamper Kogge hebben gezamelijk een aantrekkelijk programma gemaakt voor op de Koggewerf tijdens Sail Kampen.

Vanaf de ingang naast het Schokkermonument tot en met het puntje naast de Taveerne zijn er meerdere activiteiten verzonnen voor jong en oud.

- In de Oude Buitenhaven liggen een aantal houten Vechtzompen, Elburger viskotters, punters, zeeschouwen, een tjalk en de mooie topzeilschoener Banjaard met live muziek op het voordek. Langs de kant liggen diverse visserijschepen ( bv. de LE44 en de ST16)  met aan boord een expositie van de oude traditionele zeilende visserijtechnieken vanuit Kampen.

- Op de landtong naar de werf toe loop je langs de nieuwste aanwinst van de Kamper Botterstichtng, de zeepunter KP36 uit 1943. Natuurlijk staat hier ook weer de bekende Foodtruck Vischrooerij als publiekstrekker lekkere verse zalm te roken. Naast de looproute komen meerdere ouderwetse  Zuiderzee kinderspelletjes te staan met het thema Visch. Je kunt hier bijvoorbeeld palingsteltlopen, viskegelen, visslingeren en mega luchtbellen blazen.

- Bij het Middeleeuwshuisje wat natuurlijk ook te bezichten is staat een heel ouderwetse klompenmaakmachine. Deze maakt klompenbootjes in de vorm van een botter of kogge. Voor de kinderen is het mogelijk om er zelf masten en zeiltjes op te maken.

- De Kamper Kogge ligt aan haar zomersteiger op de IJssel te pronken en is aan boord te bezichtigen. De bemanning heet iedereen welkom in middeleeuwse kledij. ook zijn er een paar VR brillen aan boord voor een heuse experience.

Op de drijvende IJsselsteiger  naast de botterhelling liggen de drie stoere Kamper botters ( KP32, KP41 en de KP118) klaar om gratis met iedereen die wil een rondje langs de schepen te varen.

- De Botterloods is open waar hard gewerkt wordt aan de restauratie van de botter GT13 en op de Botterhelling ligt de botter BU61 voor klein onderhoud en teren. In de loods zijn er ook de bekende Kamper tapasplanken te koop.

- De Koggesmeden zijn bezig in smederij om hele stoere sieraden te maken voor de verkoop.

- naast de smederij is de Kogge expositie ruimte ook te bezoeken.

- Ook is er op de werf een zeilmaker en nettenboeter aanwezig die vaker de botters komt helpen met reparaties.

- Onder het afdak van de werkplaatsloods is er Keltische muziek en zijn er shanty koren.

- De Taveerne achterop de werf is open voor een kop koffie of een drankje. Buiten staat er een foodtruck met gehaktballen en hamburgers. Ook staat het een ijsbakfiets met schepijs.

- Verder staan er over het hele terrein alle dagen kraampjes met een nautische inslag en maritieme ambachten.

Kortom, bijna teveel om op te noemen. Dus kom langs om te kijken, proeven, varen en ervaren en steun zo de beide Stichtingen.