De IJsselkogge in Lelystad
De IJsselkogge in Lelystad Foto: Piet Bergstra

IJSSELKOGGE: STREEP DOOR COASTER KOGGEWERF

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Het verbaast Hart voor Kampen niets maar het plan om de IJsselkogge in een coaster tentoon te stellen is van tafel. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft bedenkingen bij dit plan.  

In de commissievergadering van mei gaf Hart voor Kampen al aan dat RCE zeer kritisch was over dit plan. “Een 12 meter brede coaster is echt te smal, of er moet een aanpassing komen die het alsnog mogelijk maakt om het wrak rondom te bekijken. Mogelijke trillingen die de Kogge kunnen beschadigen, evenals de garanties voor de continuïteit van de organisatie, baren ons zorgen,” schreef de RCE.

De uitbreiding van de Van Gend en Loos-loods bij het Kamper station is ook van de baan. Een mogelijkheid is de toevoeging van een extra laag boven op het  stationsgebouw. Conclusie: er resteert slechts één mogelijkheid bij het Kamper station en twee locaties op de Koggewerf. Wethouder Wonink ziet nog wel potentie in een locatie bij de Taveerne of aan de kant van de Havenwegpanden. Ook deze locaties zijn volgens Hart voor Kampen bij voorbaat kansloos.

Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de toestroom van bezoekers. De parkeerdruk is nu al aanzienlijk hoog en er ontbreekt een parkeerplan. Waar moeten bezoekers parkeren? Bovendien verlangt de RCE meer dan alleen een stand alone: “Het is eerder een ‘en… en… en…” verhaal.” Op de Koggewerf lijkt alleen ruimte te zijn voor een op zichzelf staande tentoonstelling. 

Kampen staat op een kruispunt waar het tentoonstellen van de IJsselkogge al te lang een spel van uitstel en discussie lijkt te zijn. De tegenstrijdige meningen en voortdurende impasse hebben het geduld tot het uiterste getest. Hart voor Kampen vindt het onaanvaardbaar dat zo’n waardevol historisch erfgoed blijft hangen in een eindeloze stroom van bezwaren en onzekerheden. Zij roept het college op: “Het is tijd voor concrete actie en besluitvorming.”

Lees hier meer over het werkbezoek van de raad aan Castellum. Een voorbeeld hoe het wel kan:https://www.hartvoorkampen.nl/raad-bezoekt-castellum/

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44