Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

IJsselkogge: Gemeenteraad wil focus op Koggewerf

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Kamper gemeenteraad wil de keuze over de terugkeer van de IJsselkogge toespitsen op een locatie op of bij de Koggewerf. Een motie met deze strekking kreeg na lang debat tijdens de raadsvergadering van 1 juni een meerderheid. 

De initiatiefnemers CDA en D66 willen, net als de mede-indieners GBK, VVD en Kampen Sociaal, voortgang in de  besluitvorming over de terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen. Volgens de raadsfracties moet het college de inspanning en energie nu richten op de Koggewerf. “Als blijkt dat deze locatie toch niet voldoet, kan alsnog een alternatief worden uitgewerkt”, zegt Gerben Wijnja, fractievoorzitter van D66. “Maar als we niet trechteren, blijven we in het kringetje zitten van telkens nieuwe onderzoeken, verder praten en opnieuw onderzoeken.”

Door nu toe te spitsen op het gebied van de Koggewerf zou het tempo in de besluitvorming kunnen blijven en loopt die niet vast. De fracties willen dat het college nu gaat kijken of de middeleeuwse Kogge geëxposeerd kan worden op een schip -de coasteroptie, een idee van verenigingen op de Koggewerf- of toch op het vasteland van de werf.

In de Kamper politiek lijkt zich steeds duidelijker een voorkeur af te tekenen voor de expositie van de IJsselkogge bij de Koggewerf.  Deze plek krijgt de steun van de helft van de raadsleden. Enkele fracties twijfelen tussen Station Kampen en Koggewerf. Alleen de SGP ziet het liefst dat de IJsselkogge in Lelystad blijft. Voor een expositie op het Van Heutzplein is geen steun.

CDA-raadslid Jacolien van de Wetering ziet het enthousiasme groeien in de Kamper samenleving: “Kijk naar het initiatief van de vrijwilligers van de Koggewerf. Zij hebben de handen ineen geslagen en maken zich hard voor een terugkeer van dit bijzondere Kamper erfgoed. Ze zijn zelfs met een uniek plan gekomen om de IJsselkogge te exposeren op een schip bij de werf.  Die energie moeten we benutten.” Dat beaamt Wijnja. “De IJsselkogge is een unieke vondst die van grote waarde kan zijn voor Kampen.”