Afbeelding
Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal: IJsselkogge

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Volcmar)

Februari 2016 kwam de IJsselkogge boven water uit de bodem van onze mooie rivier. Op nog geen 150 meter van de ligplaats van de Kamper Kogge. Een wrak van ongeveer 600 jaar oud. Heel bijzonder omdat dit koggewrak nog geheel de scheepsvorm had. Dat in tegenstelling van de 12 Koggewrakken die in de bodem van de IJsselmeerpolders zijn gevonden. Die lagen allemaal horizontaal in de bodem van de voormalige Zuiderzee. Eeuwenlang in het zoute water. Dan roesten de nagels (spijkers) en worden de dikke, gebogen scheepsplanken weer recht. De IJsselkogge is bij het afzinken direct diep in de modder gezakt en er is met hoog water veel zand in afgezet. Vandaar dat dit wrak na 600 jaar zo mooi in die vorm bewaard is gebleven. Daarom zo zeer uniek, dat dit wrak voor de wetenschap van de scheepsarcheologie van grote waarde is.

Lelystad 

Bijna vijf jaar ligt het wrak al in een loods in Lelystad bij Batavialand waar het geconserveerd wordt. Het ligt voor de hand dat de IJsselkogge terug keert naar Kampen als dat conserveringsproces is afgerond. Dat willen de meeste Kampenaren! Dit icoon uit de Hanzetijd hoort te staan in de, in die tijd belangrijkste Hanzestad van het land. En dat was Kampen! Toch blijkt dit in de afgelopen jaren geen gelopen zaak. Rijkswaterstaat is eigenaar van het wrak en na de conservering wordt Rijksdienst van het Cultreel Erfgoed de eigenaar. De geruchten gaan dat Lelystad en ook Almere heel graag de IJsselkogge willen exposeren.

Toch terug naar Kampen  

In een raadsvergadering van de gemeente Kampen in oktober dit jaar gaat de kogel door de kerk. Een meerderheid beslist dat de IJsselkogge in Kampen terug komt. Kosten 1 miljoen! En daar zou eventueel nog een half miljoen bij komen als dat nodig zou zijn. Dan is er het plan van project-ontwikkelaar Kranendonk: bij de Scheerensluis aan de IJsselkant van het Reevediep een groots Hanze Experience Beleef Museum rondom de expositie van de IJsselkogge. Een project dat in grootte te vergelijken is met het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Kranendonk krijgt van de gemeenteraad voorrang om de 15 miljoen kosten bijeen te krijgen. Lukt dat niet dan gaat Kampen sponsors zoeken voor de kosten. En wordt er gezocht naar een expositieruimte met eventueel daarbij een Hanze-museum. De meeste Koggevrijwilligers willen graag dat de twee karakteristieke huizen aan de Havenweg bij de Koggewerf niet gesloopt worden. Een IJsselkogge die daar dan zou komen in een bak van 30 m lang, 12 m breed en 6 m hoog, is op die plek veel te imposant bij die sfeervolle Koggewerf.

Volcmar        

Nick de Vries

Nick de Vries