Afbeelding
Aangeleverd.

Koggejournaal: Grutte Pier

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op de Koggewerf hebben we in de loop der jaren heel wat filmopnames gehad. Dit jaar waren er filmploegen van het Klokhuis voor NPO 1, koffiebedrijf de Campenaar en de Van Rossems. Soms duren die opnames een halve, soms een hele dag. Het weekend van 11 september plus de maandag erna kwam de filmploeg van regisseur Steven de Jong ( maakte o.a. de films over de Kameleon en de Hel van 1963, over de elfstedentocht ) met 15 medewerkers op onze werf om opnames te maken voor de film over Grutte Pier. Ons was gevraagd om voor de twee opnamedagen 20 vrijwilligers te vragen die als figuranten mee moesten spelen. Dat is gelukt. Compliment voor deze Koggeriken! Die zaterdag en zondag was het ook Open Monumenten Weekend. De Koggewerf werd aardig druk bezocht. Op zaterdag om 17.00 uur kwam de filmploeg met een aantal auto’s om het decor achter het middeleeuwse huisje in te richten. Op zondag begonnen de opnames na 17.00 uur tot ‘s nachts 02.00 uur! En maandag na 12.00 uur tot 22.00 uur.

Grutte Pier

Echte naam: Pier Gerlofs Donia. Geboren in Kimswerd bij Harlingen. Leefde van 1480 tot 1520. Bijnaam dus Grutte Pier. Hij was 2m 15 lang; had altijd een zwaard bij zich van 2m lang. Hij was een Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder, kaper, zeerover en volksheld.

De film

Steven de Jong en zijn ploeg zijn al twee jaar bezig met de opnames. Door corona is er veel vertraging gekomen. Het plan is, dat de film volgend jaar oktober klaar is. Voor de overval van de Friese strijders op een kampement van Hollandse soldaten heeft de regisseur voor de Koggewerf en de Kogge gekozen.

Scenes

De meeste Koggevrijwilligers moeten Hollandse soldaten spelen. Deze hebben een enorme buit aan geld en sieraden veroverd op de Friezen. De overigen worden Friese strijders en piraten op de Kogge. Achter het middeleeuwse huisje is het kamp van de soldaten met tentjes, vuurkorven, bankjes en een houten kar opgezet. Grutte Pier en z’n strijders overvallen de soldaten in een vreselijke slachtpartij. 

Zes soldaten liggen geboeid en geknield op het dek.

De soldaten worden gedood of gevangen genomen. De soldatenhoofdman en z’n vrouw in het middeleeuwse huisje worden gedood. De buit is weer in Friese handen. In het donker wordt om het kampvuur een groot feest gevierd. Op maandag worden er ook  opnames op de Kamper Kogge gemaakt. Zes soldaten liggen geboeid en geknield op het dek. Op het kasteel staat Grutte Pier. De gevangenen moeten van hem de volgende Friese zin goed na kunnen zeggen: ‘Buter, brei en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.’ Dat lukte natuurlijk geen enkele Hollander. Met de dood als gevolg. Ze worden over de reling het water ingesmeten. Ook Volcmar gaat overboord! 

                                                                                                            Door Volcmar

Nick de Vries

Nick de Vries