Afbeelding
Dicky Puttenstein-Plender

Koggejournaal: vrijwilliger in het zonnetje

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vrijdagmiddag 4 juni werd een koggevrijwilliger in het zonnetje gezet vanwege zijn jarenlange verdiensten in dienst van de ST. Kamper Kogge. Veel Kampenaren kennen Ido Streekstra van hun schooltijd in Kampen. De in Dokkum geboren Fries werd gymnastiekleraar op het Calvijn Lyceum en op de Willem de Zwijger Mulo. Getrouwd met Friezin Baukje. Ze kregen drie kinderen. Ido was trainer van dames1 bij Reflex. En ook jaren regisseur van de toneelvereniging I A S (In Andermans Schoenen). Kerkelijk betrokken bij de Burgwalkerk als ouderling en scriba. Vanaf 1990 was Ido 23 jaar gids op de Bataviawerf in Lelystad. Daar ontmoette hij Kees Sars die scheepsbouwmeester was bij de bouw van de Batavia.

Koggewerf

In 1994 werd begonnen met de bouw van de Kamper Kogge. Daar ontmoette Ido Kees Sars weer. Bij de aanvang van de bouw van onze Kogge werd er door het bestuur, scheepsbouwmeester en assistent vergadert waar ook Ido bij was. Op de Koggewerf kwamen veel bezoekers kijken naar de bouw van de Kogge. Ido werd gids en rondleider en bleef dat doen tot dit jaar. Hij verdiepte zich in de Hanzetijd door er veel over te lezen. Ook verzamelde hij alle kogge-gerelateerde krantenberichten uit kranten en tijdschriften voor het archief. Ongelooflijk veel rondleidingen over de werf zijn door hem gedaan. Uiteraard was Ido ook jarenlang lid van de werkgroep P/R.

Terschelling

In 2004 was de Ommelandvaart. De Kamper Kogge zou proberen om de kop van Jutland te varen. Helaas lukte dat niet door noodweer op de heenreis. Aan deze tocht was een basisschoolproject verbonden. De winnende groep scholieren kreeg als hoofdprijs een bezoek aan Terschelling waar toen de Kogge op de heenreis lag. Ido leidde ze rond en bracht de groep naar de Brandaris alwaar ze uitgebreid werden ingewijd in de geheimen van deze unieke vuurtoren.

Afscheid

Op 90-jarige leeftijd is de tijd gekomen om als actief vrijwilliger te stoppen. De mobiliteit is wat minder en lichamelijk zijn er wat probleempjes. Wel blijft Ido als vrijwilliger betrokken bij de Koggewerf. Op vrijdagmiddag 4 juni bedankte voorzitter Arjen Hendriks en P/R-lid Reijer van ‘t Hul hem voor zijn jarenlange enthousiaste inzet bij de club. Dat ging gepaard met mooie woorden en enkele geschenken. De kleine groep aanwezigen bekroonde het afscheid van Ido met een warm applaus!

Vaartochten van Brug naar Brug

In de zomermaanden juni t/m augustus kan er met groepen tot 12 personen weer een vaartocht van vijf kwartier gevaren worden met de Kogge. Dat kan op wo. en za. om 13.30 en 15.00 uur. Als de wind gunstig is wordt er ook gezeild. De tocht gaat van Stadsbrug naar Eilandbrug en begint en eindigt bij de Koggewerf. EPK (Evenementen Platform Kampen) steunt deze tochten. Deelnemende groepen kunnen na afloop bij een groep Kamper middenstadsbedrijven aan de Oudestraat een leuke Kogge-verrassing krijgen. Aanmelden bij: reservering@kamperkogge.nl.

Door Volcmar.                                

Nick de Vries

Nick de Vries