Koggejournaal wordt geschreven door Reijer van 't Hul.
Koggejournaal wordt geschreven door Reijer van 't Hul. Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

SAIL Amsterdam ging in 2020 vanwege corona niet door. Jammer, altijd weer een fantastisch maritiem evenement eens in de vijf jaar. Vanaf het jaar 2000 was de Kamper Kogge altijd van de partij. In 2010 ligt de Kogge aan de Javakade. Op vrijdagavond zijn Co en Hermien naar het captains diner.

Hun schattig hondje Tasja blijft op het schip. Tegen 23.00 uur in de avond vaart een nagebouwd VOC-schip ter hoogte van de Kogge. Plotseling een enorme knal van het scheepskanon. Tasja maakt van schrik een salto en rent als een bezetene de loopplank op en verdwijnt Amsterdam in.

De reacties van de bemanning zijn geheel verschillend: ‘zijn we mooi van dat rot beessie af, tot ‘jongens dat is toch vreselijk voor Co en Hermien!’ Drie man gaat de wal op om Tasja te zoeken. Geen Tasja. Iemand merkt op dat de naam nu is: ‘Tasnee!’ Als tegen twaalven baas en bazin terugkomen aan boord, gaat Co in z’ n middeleeuwse kleding meteen zoeken. Na een half uur komt ie terug met het schattige witte hondje! Tasnee is weer Tasja. Uiteraard wordt de terugkeer op het Koggedek beklonken met een Koggebittertje.

Een tv-ploeg van SBS vraagt of aan boord van onze Kogge een theaterverhaal mag worden gehouden. Acteur Felix Burleson zal dan op zaterdagmiddag enkele keren een verhaal acteren over de slavernij. En dat gebeurt. Burleson vertelt vanuit de punt van de Kogge een prachtig verhaal over de slavernij. Steeds zegt hij bij aanvang van z’n act dat een Koggeschip geen enkele relatie had met het slavernij verleden.

Op de Kogge en ernaast op de kade tientallen toeschouwers die ademloos genieten van het prachtig vertelde en gespeelde verhaal. Aan het eind heeft ook de Koggebemanning een aandeel bij het optreden van Burleson. Dan begint Josien Groenenwegen eerst te neuriëen en dan het eerste couplet van het slavenlied Amazing Grace te zingen en komen de andere bemanningsleden, met daaronder ook Koggezangers, langzaam en zingend naar voren lopen. Wat een fantastisch sfeertje! Kippevel! En wat een applaus!

Op de zondag een vaartocht op het IJ met als gasten enkele bestuursleden van St. Sail Amsterdam en andere gasten waaronder Kampenaar Henk de Koning, jarenlang schrijver van het Koggejournaal in deze krant. Het krioelt op het water van de schepen, grote en kleine. Iedereen geniet van die prachtige, maritieme sfeer. Op een gegeven moment vaart de Kamper Kogge plotseling op korte afstand naast de Groene Draeck met daarin Koningin Beatrix en haar zoon prins Willem Alexander. Op beide schepen wordt enthousiast naar elkaar gezwaaid. Dan zegt iemand op de Kogge tegen Henk de Koning: ‘Henk, waarom zwaai jij niet?’ Waarop Henk antwoord: ‘zo hoort het, een prins hoort te zwaaien naar de Koning!’

In de vorige Koggejournaal werd gemeld over de zwerver die enkele nachten doorbracht op de Kogge. Daarover verder geen nieuws.

Volcmar.