Henk de Koning en Emmy van der Hoeven.
Henk de Koning en Emmy van der Hoeven. Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Kamper Kogge is al weer twee maanden geleden klaar gemaakt voor de winter. Het zeil ligt op de zolder van de Taveerne en de ra ligt onder een houten overkapping buiten op de werf.

De Kogge heeft het winterkleed over het gehele schip, zodat er op het dek en in het ruim onderhoud kan worden gepleegd. De ‘Zwarte Dame’ heeft haar mooie witte winterjas aan! De dekplanken worden hier en daar gekit en in het ruim zijn de onderhoudsmannen bezig met de ventilatie en spuiten tegen de schimmel.

Vanwege de laatste Corona- maatregelen is het werk voor de kogge-vrijwilligers vanaf 17 dec. op de Koggewerf weer stilgelegd. Dat geldt ook voor de mannen in de werkplaats en voor de modelbouwers in de expositieruimte. Volgens Dries Vinke, de chef van de onderhoudsploeg, is het wat betreft de Kogge geen groot probleem, omdat bijna alles op de kogge al gedaan is.

Bagger Werken Oosterwolde
Wel gaan de werkzaamheden op de werf met betrekking tot het plan ‘Toekomst Koggewerf’ gewoon door. Het bedrijf BWO ( Bagger Werken Oosterwolde ) van Aalt van de Hul, ook lid van de Kamper Botterstichting, is al enkele weken bezig met de voorbereidingen voor het aanleggen van de scheepshelling, die er voor moet zorgen dat houten vissersschepen, zoals de botters de nieuwe loods in en uit kunnen. Diverse leidingen in de bodem worden opgespoord en verlegd.

Ook is inmiddels de oude, in slechte staat verkerende steiger langs de IJssel verwijderd en wordt er gebaggerd langs de oever. De schepen die er een vaste ligplaats hadden zijn verhuisd. De ‘Johannes,’ de grijze kustvaarder van Hans Piket, die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw voor Kampen het hout haalde uit Noorwegen, ligt aan de ingang van de Nieuwe Buitenhaven. Het oude binnenvaartscheepje de ‘Hester’ ligt aan de IJsselkade boven de brug en salonbootje het ‘Hendrikje’ ligt in de Oude Buitenhaven naast de Kamper botters.

Kamper Kogge Kraakschip
In de week van 14 december heeft er enkele nachten clandestien een zwerver overnacht in het ruim van de Kogge. Woensdag ontdekten enkel vrijwilligers een rommelige bende in het ruim. De kleine koelkast was verplaatst; de gereedschapskist was overhoop gehaald; de elektriciteit aangesloten en er was koffie gezet. Geen dingen gestolen of kapot gemaakt. Wel lag er een winterjas met een bos sleutels in de jaszak, waaronder autosleutels. De politie is ingelicht. Het deurtje naar het ruim was niet op slot omdat er van het dek een slang naar beneden hing. Volcmar zal hier in het volgende Journaal op terug komen.

Sinterklaas
Een verrassing voor Henk de Koning, die jaren onder de naam Ommelander in De Brug het Koggejournaal schreef. Er lag een koggetas met een mooi gedicht en leuke kogge-presentjes voor de schrijver die de lezers zo vele keren met zijn Koggeverhalen informeerde.

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39