Afbeelding

Kamper Koggejournaal: Kamper kogge als Engelandvaarder

· leestijd 2 minuten Algemeen

Met het luiden van de eeuwenoude klokken van de Bovenkerk door leden van het Kamper Klokkenluidersgilde, werd maandag 4 mei de kogge uitgezwaaid bij zijn vertrek uit Kampen naar de Engelse Hanzestad King's Lynn. De kogge neemt deel aan het traditionele Hanzefestival dat op 16 en 17 mei in deze aloude Engelse Hanzestad plaatsvindt. Heel wat Kampenaren zwaaiden de kogge vanaf de kades enthousiast uit.

King's Lynn, gelegen in het graafschap Norfolk aan de Engelse oostkust, trad in de 13e eeuw als eerste Engelse lidstaat toe aan de voornamelijk in Europees verband samenwerkende Hanzesteden. Voor de kogge een extra gedenkwaardig uitstapje omdat het indrukwekkende schip met zijn reis naar Engeland voor het eerst de volledige oversteek over zee maakt.

?Toen we van die tocht naar Engeland hoorden dachten we meteen, prachtig, dan gaat ons gilde bij vertrek uit Kampen de klokken luiden. Ook een gebruik uit vroeger tijden. Zo'n bijzondere tocht van zo'n bijzonder schip hoor je ook nu weer op traditionele wijze uit te zwaaien,' vertelt Jan van Langen, die als aspirant klokkenluider ook mee aan het klokkentouw mocht trekken.

De Stichting Kamper Kogge ontving van het stadsbestuur van King's Lynn de eervolle uitnodiging het Hanzefestival in stijl met een kogge te komen opluisteren. ?De Kamper kogge als Engelandvaarder,' grapte de bemanning dan ook met een knipoog naar de beroemde Engelandvaarders uit de Tweede Wereldoorlog.

Het varen op zee vergt van zowel de bemanning aan dek als de stuurlui andere maritieme inzichten dan het varen langs de kustlijn. ?Twee ?kapiteins' met zeemanspapieren voeren nu dan ook het gezag op de Kamper kogge,- Willem Doorduin en Menno Smit uit Kampen. Jan Jonker, oorspronkelijk binnenschipper en normaal de vaste schipper aan boord van de Kamper kogge, blijkt op volle zee al even bekwaam in zijn voor deze keer aangepaste rol van schipper-bootsman. Al met al zeer kundige varensgezellen, die goed in staat zijn de prontige Kamper kogge veilig en wel over de druk bevaren en vaak ook woelige Noordzee naar Engeland te loodsen.

Op de vraag hoe lang de Kamper kogge over de oversteek zou doen, houdt schipper Jonker bij vertrek een slag om de arm. ?Dat hangt af van het weertype,' legt hij uit. ?We hebben ruimschoots reservetijd ingepland om bij harde wind in IJmuiden een gunstiger weertype af te wachten. Zijn we bij een vlotte oversteek te vroeg in Engeland, doden we de tijd door eerst nog wat Engelse haventjes aan te doen. Bij gunstige wind is het goed mogelijk binnen vier tot vijf dagen Engeland te bereiken.'

Het Duitse Lübeck was indertijd de grondlegger van het machtige en rijke Hanzeverbond. Reden dat ook heel wat Duitse prominenten het festival in King's Lynn bijwonen. Zoals de Duitse ambassadeur dr. Hermann Hauser. ?Het hernieuwde Hanzeverbond beoogt net als vroeger het bevorderen van de handel tussen de steden met een Hanzeverleden,' meldt de ambassadeur opgetogen vanuit King's Lynn, waar alles in gereedheid is gebracht de Kamper kogge als een paradepaardje welkom te heten. De tocht van de Kamper kogge is ook te volgen op Facebook en Marinetraffic.