Afbeelding
Foto: Pixabay

Jaarrekening 2023: College blikt terug op 2023

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN - Ieder jaar kijkt het gemeentebestuur terug op het jaar ervoor. Hoeveel geld kwam er binnen, hoeveel geld er is uitgegeven en welke activiteiten en plannen er zijn uitgevoerd. Dit beschrijft het college in de jaarrekening die zij voorlegt aan de gemeenteraad. 

“Het college kijkt trots en tevreden terug op 2023. Dankzij een solide, stevige financiële basis en een groeiende, wendbare organisatie hebben we in 2023 veel van onze voorgenomen plannen kunnen afronden en in gang kunnen zetten! Dank aan iedereen die zich zowel binnen als buiten het stadhuis heeft ingezet voor wel en wee van onze inwoners, organisaties en bedrijven”, aldus Bernard van den Belt, wethouder van Financiën.

Het jaar 2023 was het eerste volledige jaar van dit college, waarin het college veel van haar voorgenomen ambities uit het Coalitieakkoord ‘Samen durven doen’ heeft kunnen realiseren op het gebied van onder meer woningbouw, verduurzaming, (sociale) voorzieningen, jeugd en economie. Dit lukte onder andere doordat in 2023 het personeelsbestand flink is uitgebreid om naast alle uitdagingen en ambities ook de dienstverlening goed op peil te kunnen houden. 

Terugblik van de gemeente op 2023

  • Zo vinden we het in Kampen belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de samenleving, ongeacht de financiële situatie. Het afgelopen jaar hebben we hierin heel concreet mooie stappen gezet door de inkomensgrenzen voor kindregelingen en de Meedoenbon te verhogen, en de vermogenstoets af te schaffen. Hierdoor krijgen meer mensen toegang tot essentiële ondersteuning voor bijvoorbeeld schoolspullen, sport, cultuur en gezondheidszorg. 
  • De jeugd heeft de toekomst. Onze toekomst. We willen een gemeente zijn waar onze kinderen gelukkig, gezond en veilig kunnen opgroeien. Daarom zijn we in 2023 gestart met de aanpak Opgroeien in een kansrijke omgeving. Samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd helpen we jongeren gezond en gelukkig op te groeien in een kansrijke omgeving. 
  • Een bloeiende gemeente begint bij voldoende woningen voor iedereen. Overal is behoefte aan meer woningen, ook in onze gemeente. We hebben ruimte om te groeien en we willen snel aan de slag. Met de bouw van ruim tweehonderd nieuwe woningen in 2023 zaten we boven het gemiddelde in de regio. Verder hebben we vorig jaar maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er tot 2032 minstens 4.000 woningen bijkomen in de gemeente Kampen. Er zijn al veel woningbouwplannen in procedure gebracht. Voor in elk geval Grafhorst, Zalk, IJsselmuiden, Wilsum en Kampen betekent dit een uitbreiding. Die eerste schop in de grond komt op veel plekken snel dichterbij.
  • Met het groeien van het aantal inwoners is ook de groei van (sport- en speel)voorzieningen belangrijk. Zo kwamen er 2,5 kunstgrasvoetbalvelden bij en renoveerden we vier tennisbanen In IJsselmuiden. 

Ook bereikten we vorig jaar veel op het gebied van onderwijshuisvesting; de nieuwbouw van het Ichthuscollege en de Marnixschool en de renovatie van de Morgenster zijn hier prachtige voorbeelden van.

  • We kunnen terugkijken op een mooie samenwerking met ondernemend Kampen. We staan samen aan de lat voor vele uitdagingen. Circulariteit en krapte op de arbeidsmarkt zijn enkele voorbeelden. Daarom zijn we vorig jaar gestart met een intensievere samenwerking tussen ondernemers, het onderwijs en de gemeente. Hiermee bundelen we onze krachten en trekken we gezamenlijk op naar een gezonde en duurzame lokale economie. 
  • Bij alles wat we doen is het belangrijk dat we zuinig omgaan met onze aarde. In 2023 werkten we aan bewustwording van onze inwoners en stimuleerden en faciliteerden activiteiten. Ook maakten we een plan van aanpak om ons eigen gemeentelijk vastgoed versneld te verduurzamen en zijn we begonnen met het verkennen van de mogelijkheden voor duurzame energieprojecten in onze gemeente, zoals windmolens en zonne-energie. 

Buffer voor de toekomst 

Er is volgens de gemeente veel bereikt. Toch bleef er geld over en werd het jaar 2023 afgesloten met een positief saldo van 12,6 miljoen, waarvan ruim 4 miljoen aan de algemene reserve kon worden toegevoegd. Het overschot is volgens de gemeente goed te verklaren: “We nemen budget mee naar 2024, omdat niet alle voorgenomen plannen volledig zijn uitgevoerd (ruim 4 miljoen). Ook hielden we veel geld over van de Rijksbijdrage voor de opvang van ontheemden, omdat onze kosten vele malen lager lagen (7 miljoen). Dit speelt bij vele gemeenten. Ook hadden we een positief resultaat in de grondexploitaties (ruim € 2 miljoen).”

Het is belangrijk dat de reserves aangevuld kunnen worden. Vanaf 2026 krijgen gemeenten namelijk fors minder geld van het Rijk. Om ook dan de dingen te kunnen doen die men moet en wil doen, moet daar nu al rekening mee houden en waar het kan een buffer opbouwen. 

Vervolg

Vanaf begin mei voert de accountant de controle uit op de stukken. De gemeenteraad behandelt de jaarrekening op 4 en 11 juli 2024. De concept jaarstukken zijn vanaf uiterlijk 14 juni 2024 beschikbaar via kampen.nl/financiën.