Archiefbeeld van de presentatie na de lichting van het schip.
Archiefbeeld van de presentatie na de lichting van het schip. Schinkel

GroenLinks: ‘de IJsselkogge hoort in de binnenstad’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In oktober heeft de gemeenteraad besloten dat de IJsselkogge een goede plek moet krijgen in onze gemeente. Afgelopen dinsdag moest de raadscommissie zich uitspreken over de vraag hoe de expositie van de kogge vorm moet krijgen en waar dat kan. De scenario’s lopen uiteen van een paviljoen of een Hanzemuseum in of aan de rand van de binnenstad van Kampen tot een groot attractiepark (Hanzepark) bij de Scheeresluis aan de Kamperstraatweg.


GroenLinks wil geen Hanzepark laten ontstaan bij de Scheeresluis. Edwin Burgman: “Een beleefmuseum of Hanzepark op deze plek gaat ten koste van woningbouw, groen en open ruimte. Er is geen verbinding met de binnenstad en daarbovenop komt nog de toename van verkeer en de overlast voor bewoners van het Onderdijks en voor het natuurgebied. Los daarvan is het een risicovol project dat de gemeente veel meer zal kosten dan de bijdrage van 1 miljoen die de raad reserveerde.”

Er zijn ook andere mogelijkheden voor het exposeren van de IJsselkogge. Namens GroenLinks gaf Edwin Burgman aan welke kansen hij ziet. ‘’Als ik over de stadsbrug loop en ik kijk rond, dan zie ik een gigantisch mooi openluchtmuseum. Ik zie de IJssel, de bruine vloot en een prachtige oude historische binnenstad. Ik zie een stad met musea, andere culturele instellingen en meer dan 550 monumenten. Dát is de plek waar onze historie en de Hanze tot leven komen. Dat is de plek waar het verhaal van Kampen verteld wordt. Daar hoort de IJsselkogge thuis’’.

Burgman vindt het belangrijk dat de expositie van de IJsselkogge goed is voor de inwoners van Kampen, voor ondernemers en voor bezoekers. Dat betekent ook: investeren in de historische binnenstad, overlast terugdringen, het winkelgebied versterken en parkeren langs de rand van het centrum verbeteren. Kort gezegd: de binnenstad levendig en leefbaarder maken. 

Burgman: “Belangrijke voorwaarde is dat de terugkeer van de IJsselkogge uitgewerkt wordt in samenwerking met culturele partners én met oog voor onze binnenstad’’.De commissie gaf een verdeeld beeld. Een kleine helft wil een Hanzepark, een grotere helft ziet net als GroenLinks vooral kansen in of aan de rand van de binnenstad. GroenLinks vroeg aan het college om vóór de raadsvergadering van 3 maart duidelijkheid te geven over het vervolg. Burgman: “Het kan niet zo zijn dat het Hanzepark als enige optie wordt uitgewerkt; de weerstand daartegen is groot, de kosten zijn hoog en de risico’s zijn volstrekt onduidelijk. Het college wilde een richting horen van de raad. Ik denk dat we duidelijk waren: de IJsselkogge hoort bij de binnenstad.”

Nick de Vries

Nick de Vries