Volcmar aan het werk op de Kogge.
Volcmar aan het werk op de Kogge. Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal: Werkzaamheden op de Koggewerf

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op het rietendak van het middeleeuwshuisje op de Koggewerf lag begin december een dun sneeuwlaagje. Mooi plaatje! Een teken dat het winterseizoen is aangebroken. De Kamper Kogge is winterklaargemaakt. In de Oude Buitenhaven ligt ze ingepakt in haar witte winterkleed. ‘De Zwarte Dame’ ligt er statig bij in haar fraaie witte wintermantel! Zo kunnen de koggevrijwilligers ook in de winterdagen aan boord bezig zijn met het onderhoud van ons bijzondere Hanzeschip, dat alweer 23 jaar vaart en zeilt over de Europese wateren.

Onderhoud

Zo’n twee maand geleden is deKogge op een donderdag al vroeg aan het varen, Om zeven uur in de morgen gaat het richting Urk. Één van de twee schroefassen lekt al een hele tijd behoorlijk. Op de scheepshelling op Urk wordt dat keurig gerepareerd. Dezelfde dag om vijf uur in de middag meert de Kogge af aan de IJsselsteiger. Onderweg wordt uiteraard nauwkeurig gekeken of de lekkage is verholpen. En dat blijkt prima voor elkaar te zijn te zijn. Zoals elk jaar ligt het zeil op de zolder en de ra onder een afdak op het buitenterrein. De mast heeft een grote opknapbeurt gehad en is officieel gekeurd en kan weer voor twee jaar mee.

Werkplaats

Er wordt al tijden hard gewerkt in de werkplaats waar de machines staan. De ruimte wordt groter gemaakt voor meer opslag en voor de nieuwe machines die er komen. Ook de kleine smalle en steile trap naar de oude kantine is gesloopt. Aan de kant van de smidse komt een  veiliger trap naar boven.

Op dit moment wordt er gewerkt bij de steiger aan de IJsselkant. De twee pijlers aan de kant van de beweegbare brug bleken te dicht bij de brug te staan. Dat was met het van- en aan boord gaan erg lastig. Dat komt dus weer helemaal goed voor elkaar. 

Botterhelling

De nieuwe botterloods en de daarbij behorende scheepshelling zijn een mooie aanwinst voor de Koggewerf. Eerst lag daar de stalen vissermanschouw van Obbe Deelstra een paar weken voor onderhoud reparatie en nu staat één van de Kamper botters te pronken op de nieuwe helling. Deze helling is een aanwinst voor de Koggewerf. En binnen in de nieuwe loods wordt de bijna 100 jarige botter, de KP 41 gerestaureerd. Op zaterdagen is er de mogelijkheid om daar een kijkje te nemen. En dan is er in de vernieuwde en gezellige Taveerne gelegenheid voor een bakkie koffie of een drankje. Uiteraard met in achtneming van de corona-regels!

Volgende zomer

In de afgelopen zomer heeft de Kamper Kogge door corona slechts éém buitenlandse reis gemaakt. Dat was naar Bremerhaven in Duitsland. Voor de zomer van het jaar 2022 is onze Kogge uitgenodigd door Oostende en Blankenberge in België. In eigen land zijn er twee  uitnodigingen: naar Terneuzen en binnendoor met de mast naar beneden naar Maasbommel. Of dat allemaal door kan gaan moeten we afwachten. Iedereen hoopt natuurlijk van wel!

Door Volcmar.

Nick de Vries

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.