Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal: IJsselkogge

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ook op de Koggewerf gaat het bij de vrijwilligers vaak over de IJsselkogge. Waar zal dat unieke wrak uit de 15-de eeuw in Kampen worden geëxposeerd? Daar hebben veel Koggeriken wel een idee over. Ondergetekende was vijf jaar geleden al met een werkgroep aan het kijken in de Bovenkerk. De Sint Nicolaaskerk  (beschermheilige van de zeevarenden), daar werden geen kerkdiensten meer gehouden. 

De IJsselkogge zou alleen vlak voor het unieke houten middeleeuwse koorhek kunnen staan. Leek ons dus niet goed. Daarna keken we bij de voormalige Theologische Hogeschool aan de Koornmarkt. Mooie, grote ruimte in de binnentuin. Met een glazen dak boven de tuin leek ons dat een mooie plek met in de gebouwen er omheen ruimte genoeg voor een Hanze-museum. Nog geen maand later was de oude school verkocht om als hotel/restaurant verder te gaan. 

Hertenkamp

Ook vijf jaar geleden was het vrijwilliger Jan van Werven die een uitgebreid plan aan de gemeenteraad stuurde: de expositie  op een gedeelte van het Hertenkamp met een museum erbij. En genoeg ruimte voor een parkeerplaats. De auto’s konden dan aankomen en weggaan zonder tegen elkaar in te rijden. Vorige maand presenteerde vrijwilliger Rob Busser zijn plan in het stadhuis. Ook zijn ideeën voor het exposeren van de IJsselkogge waren op de plek van het Hertenkamp. 

Koggewerf

De meeste vrijwilligers vinden de Koggewerf niet geschikt als expositieplek. Die glazen bak is veel te groot voor een plek op de werf en neemt teveel ruimte in. Ook al omdat er wellicht over een aantal jaren een nieuwe zeevaardige Kogge gebouwd gaat worden.

De coaster

Op de Koggewerf zijn door bestuurders van de drie stichtingen ( botters, roeisloepen en Kogge ) al drie besprekingen geweest over een nieuw IJsselkogge-plan, door botterman Aalt van den Hul bedacht en uitgewerkt. Hij wil de IJsselkogge exposeren in een grote coaster (kustvaarder). In het ruim is  genoeg ruimte over om aan weerskanten de Kogge te bekijken. Ook kunnen bezoekers van bovenaf over het zijdek het schip van binnen zien. Voorin het schip is er ruimte om een museum in te richten. Een moderne coaster  met daarin een kustvaarder van zes eeuwen geleden! Een zeer unieke combinatie! Ligplaats aan de steiger in de IJssel langs de Koggewerf. En bijkomend voordeel is dat de coaster kan varen met haar bijzondere lading. Kan net door de stadsbrug (12 meter breed) naar de Hanzesteden langs de IJssel, naar Sail Amsterdam en naar vele andere havens waar Sail-evenementen worden gehouden. Kortom: een uniek, heel bijzonder varend Kampen-Hanze-expositieschip.

Tot slot

Haast iedere Kampenaar vindt: de IJsselkogge moet in Kampen terug komen! 

Volcmar.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00