Afbeelding
Foto: FOTO TENNEKES

Koggejournaal: Jubileumfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

In 1992 waren er serieuze plannen om in Kampen een Kogge te gaan bouwen. De financiën waren geregeld. Het zou een reconstructie worden van het gevonden wrak in Flevoland ten noorden van Nijkerk. Vervolgens werd in dat jaar de Stichting Kamper Kogge opgericht. 

Op zaterdag 1 oktober werd op de Koggewerf het 30-jarig jubileumfeest gevierd. Alle vrijwilligers waren uitgenodigd om in middeleeuwse kleding het feest mee te maken. En dat gebeurde. In de Taveerne met een grote tent ernaast heerste een gezellige, middeleeuwse Hanzesfeer. Ook afgevaardigen van de Botter- en Roeisloepstichting waren present. 

Heel bijzonder was de aanwezigheid van enkele Koggeriken die ver weg wonen. Zo waren onze Belgische koggevriend Henk van Genderen; Haarlemse Piet van Hamelsvoort en uit Wieringen Menno Smit met zijn Anja van de partij. Ook een bijzonder gast was de oud-burgemeester van Terschelling dhr. Blommensstein.

Schot over de IJsel

Het feest duurde van ’s middags vier uur tot negen uur in de avond. Ook daarna bleef het nog lang gezellig. Het feest werd geopend met een musketschot afgevuurd door burgemeester Sander de Rouwe en Henk van Voornveld de nieuwe voorzitter van de Koggestichting.
De sfeer zat er goed in, mede door muziek en zang van de Dekzwabbers met op trekzak schipper Jan Jonker; een toespraak van een reeds 20-jarige vrijwilliger; een geweldige goochelaar en een kwis: wie is de slimste Koggerik? (winnaar: Henk Kamans). Uiteraard was ook de maaltijd middeleeuws met soep, een varken aan het spit, salades en gerookte zalm.

Het bestuur

De Koggestichting heeft sinds kort een bijna geheel nieuw bestuur. Er was een wisseling van de wacht. Voorzitter Arjen Hendriks, secretaris Dirk van de Meulen en Joop Bouman legden hun bestuurlijke functies neer. Joop Bouman blijft wel coördinator van de schippers. Erwin Schraa blijft penningmeester. De nieuwe bestuursleden zijn: voorzitter Henk van Voornveld uit Zwolle, (hij werkte bij Marketing Oost en was directeur van regio Oost Touristinfo en VVV-kantoren); Nico van Roon; Dirk Mulder; Henk Jan Pol; Petra Bartelds en Monique Larmané.

Kamper Kogge

In november gaat de ‘Zwarte Dame’ op de helling op Urk voor onderhoud en reparatie van de schade opgelopen bij de botsing tegen de stuurboordwal van het Amsterdams Rijnkanaal. De plannen voor de reizen van volgend jaar zijn in volle gang. Een wekenlange reis naar Denemarken is bijna rond. Ook is een werkgroep bezig een heel bijzonder reis voor te bereiden. Het is de bedoeling om een keer de langste reis ooit te maken en wel naar Visby op het eiland Gotland in de Oostzee. In de Hanzetijd zeilden ook vele Kamper Koggen naar deze belangrijke Hanzestad. 

Door Volcmar.

Nick de Vries