Afbeelding

Kamper Koggejournaal: Zwarte dame op zout

· leestijd 1 minuut Algemeen

In augustus heeft de Kamper Kogge nog twee reizen gemaakt. Over het IJsselmeer naar Medemblik en over de Waddenzee naar Terschelling. In het weekend van 12 augustus organiseerde Medemblik de jaarlijkse Westfriese Waterweek. 

De Kamper Kogge was daar de grote attractie aan de kade tegenover kasteel Radboud. Daar lagen ook een grote oude stoomboot en een reddingsboot. Op vrijdagdveel kraampjes op de kade met hapjes en drankjes ter gelegenheid van ‘Culinair Medemblik’. Zaterdag was er de maritieme markt en ’s avonds muziekavond op het ponton met o.a. Karin Bloemen. 

Veel mensen op de kade en vele bootjes op het water langs het ponton. Prinsengracht-sfeertje als in Amsterdam. Het was dat weekend heel heet. Overdag 37 graden! Veel koggeriken sliepen aan dek en ook op het kasteel! Op zondag was er een spectaculaire zeilwedstrijd met die prachtige grote, slanke drakenschepen. Vlakbij de Kogge lag ook de kajuitzeilboot van zeilmeisje Laura, die als 14-jarige tien jaar geleden solo de wereld rond zeilde! Laura Dekker is nu 26 jaar en moeder van een kind.

Zwarte Dame op zout

Maandagmorgen om 07.00 uur de trossen los en op zeil naar de sluis van Kornwerd. Op weg naar Terschelling. Zeilend door het Schuitengat en om 16.45 uur afgemeerd aan de kade op West-Terschelling. Daar werd de bemanning opgewacht door Cor Adema. Cor komt al heel lang op zijn geliefde Terschelling en heeft een fascinatie voor de maritieme geschiedenis die Kampen heeft met het eiland. Terschelling en Kampen hebben door de Kamper Koggeschepen een oude en innige band met elkaar. Het waren in de 14-de eeuw de Kamper Koggeschepen die het hout brachten voor het eerste vuurlicht op het eiland en later brachten ze de stenen voor de bouw van de bekende vuurtoren ‘de Brandaris.’ Adema vond dat er over die geschiedenis informatieborden met tekst over dat Hanzeverleden op het eiland moesten komen. Hij liet ze ontwerpen en de Kamper Kogge bracht ze mee. Een wethouder en de VVV-directeur namen ze  met veel dank in ontvangst. Ook is er een plaquette met informatie over een nautische fietsroute met Kogge-informatie. Koggeschepen zeilden vroeger door een geul genaamd het ‘Coggendiep’aan de oostkant bij de Boschplaat de zee op. Ook ligt daar land met de naam het ‘Camper Sandt’. Na een overnachting in Stavoren keerde de Kogge op donderdagmiddag terug bij de Koggewerf.

Huub Stapel

Velen zullen bekend zijn met de TV- beelden van die mooie serie met verteller Huub Stapel over de mooie rivieren de Maas en de Rijn. Hij is nu bezig met boeiende beelden en verhalen over onze IJssel. Op donderdagmiddag /avond 1 sept. is Stapel met de Kogge en een filmploeg aan boord van de motorboot de ‘Noor’ van Frederik Visser volop aan de slag met zijn TV-programma. Het duurt nog wel even voordat ‘Verhalen van de IJssel’ vertoond zullen worden. We zijn enorm benieuwd!

door Volcmar.

Nick de Vries