Afbeelding
Aangeleverd.

Koggejournaal: Bremerhaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Eindelijk weer een reis over zee met de Kamper Kogge. In Bremerhaven vieren ze de Maritieme Dagen en daar worden bijzondere schepen voor uitgenodigd. Van 12 tot en met 15 augustus werd dat Hafenfest gehouden. Altijd weer een mooie vaartocht over de Noordzee.

Van Stavoren ging het in de tweede etappe de zee op langs Terschelling. Met zwaar weer werd door gevaren naar Borkum. Een lange reisdag die om 23 uur in de nacht eindigde in de haven van het Duitse waddeneiland. Daarna een korte tocht naar Nordenay en vandaar naar Bremerhaven. Daar werd afgemeerd naast de Duitse Kogge, de Ubena von Bremen. Tevredenheid bij schipper Martin Mannak en zijn bemanning. Eindelijk weer een mooie tocht!

Koggewerf
Al weer een tijdje zijn de werkzaamheden op de werf afgerond. De bestrating is klaar en ligt er mooi bij. Ook het buitenterrein is opgeruimd en bedekt met een nieuwe laag gravel. De Kogge ligt aan de nieuwe steiger langs de IJssel. De Taveerne heeft een gedaantewisseling ondergaan. Een groep van zo’n acht vrijwilligers is een paar maanden bezig geweest met schuren, verven, inbouwen van een nieuwe keuken en wanden versieren met foto’s, schilderijen en mooie maritieme objecten. Geweldig compliment voor al die gedreven vrijwilligers! Naast de nieuwe kantine voor de koggeriken is de Taveerne ook gastvrij voor bezoekers voor een consumptie. In september gaan eindelijk ook de Kamper Koggezangers in de Taveerne weer van start met de repetities onder leiding van dirigente Joke van Tent. Wel is er vanaf nu een parkeerverbod voor auto’s. Helaas is er nog steeds geen zekerheid wat er gebeurt met de twee huizen aan de Havenweg.

IJsselkogge
In weekblad De Brug stond onlangs een verhaal van Gerrit Borrias met betrekking tot de IJsselkogge. Zijn verhaal kwam erop neer dat de IJsselkogge het beste in Lelystad kon blijven, omdat tentoonstellen in Kampen geen meerwaarde zou zijn. ‘Zo’n wrak exposeren in onze stad, waar ook al de Kamper Kogge te bezoeken is niet bijzonder,’ aldus Borrias. Daar denken de meeste Kampenaren toch anders over. Een Koggewrak uit de bodem van de IJssel gehaald op 100 meter van de Kamper Kogge was een ongekende, unieke gebeurtenis. Koggeschepen maakten Kampen tot een heel belangrijke Hanzestad. Het zou toch fantastisch zijn als de geconserveerde IJsselkogge op een mooie locatie te bezichtigen is in onze stad met daarbij een museum met allerlei informatie over het leven en de handel in de Hanze-tijd. De IJsselkogge moet terug naar Kampen!

Door Volcmar.

Nick de Vries