Afbeelding
Aangeleverd

Vervoer per kogge of watertaxi

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Veel mensen denken dat het verhaal van de Hanzesteden alleen geschiedenis is. Het tegendeel is waar volgens citymarketeer Roeland Tameling. Zo hield Tweede Kamerlid Hilde Palland uit Kampen al meerdere malen een pleidooi voor een ‘Hanzementaliteit’ en wordt de Hanze ook op andere manieren vertaald naar het heden. Daarnaast wordt onder meer hard gewerkt aan een goede business case voor een Hanze Experience in alle Hanzesteden en aan benutting van het water om Kampen met watertaxi’s. Tameling vertelt er graag over.

De Hanze, dat is toch vooral een marketingverhaaltje over de geschiedenis?

Nou ben ik inderdaad dol op sterke verhalen, maar ze moeten wel relevant voor het heden zijn. Het gaat in dit geval niet alleen om historie, maar ook over handel en trots tot op de dag van vandaag. Dat ontstond 800 jaar geleden, maar ook nu zijn we ondernemende aanpakkers. Toen was het rauwer, barbaarser en elke keer als we op een kogge stapten waren we ons leven niet zeker. Storm op zee, schipbreuk of piraten die ons beroofden en onze bemanning gijzelden. Dat is nu wel anders. Maar de handelsmentaliteit, die samenwerking tussen Hanzesteden en het kijken over grenzen is juist nu super actueel. Net als toen ontvangen we bezoekers met open armen. We zijn meer dan een verbond. Meer dan een mooi decor uit een ver verleden. We zijn nog altijd die ondernemende mensen. Die gastvrije, trotse Hanzelieden. 

Je haalde Hilde Palland aan. Hoe kijkt die hier dan tegenaan?

Niet alleen tijdens haar speeches in de Tweede Kamer hoor je van haar een sterk Hanze pleidooi. Ze wijst er regelmatig op, dat Duitsland, de bakermat van de Hanze, met stip de belangrijkste handelspartner voor Nederland is. Zij ziet volop kansen voor Oost-Nederland. Daarom wil ze graag dat we onze handelscontacten over grenzen heen versterken. Zodat we samen verder kunnen werken aan een betekenisvol economisch blok dat gericht is op brede welvaart voor iedereen. Ik hoorde haar laatst nog zeggen “Bundel de krachten voor een nieuw Hanzeverbond, juist nu!” en daar ben ik het wel mee eens.

Kun je uitleggen wat er nou precies bedoeld wordt met die Hanze Experience waar jullie zo druk mee bezig zijn?

Ja graag. Die Hanze Experience moet je zien als een soort ‘parelketting’ van kleinere Hanze attracties (Tino’s) in de 9 Hanzesteden aan de IJssel plus een Hanze Beleefmuseum (inclusief IJsselkogge) en een Hanzeshow. We doen nu onderzoek naar de haalbaarheid van een Hanze Beleefmuseum met een plek voor de IJsselkogge in Kampen, wat een enorme ‘boost’  kan opleveren voor de vrijetijdseconomie en de binnenstad van Kampen. Denk dan niet alleen aan geld, maar ook aan werkgelegenheid, levendigheid en culturele waarde. 

Gaat dit de gemeenschap straks veel geld kosten? We hebben net forse bezuinigingen achter de rug tenslotte.

Naar mijn bescheiden mening gaat een -plat gezegd- stapel wrakhout onder een glazen stolp jaarlijks veel geld kosten en staat daar weinig tegenover. Dat zouden we dus niet moeten willen. Ik geloof veel meer in een cultureel verantwoorde attractie die aantrekkingskracht op bezoekers heeft, waarmee we een gezonde exploitatie kunnen realiseren. Daarom vind ik het ook zo gaaf dat de business case nu niet door een willekeurig adviesbureau wordt geschreven, maar door een partij die graag zelf ook mee wil investeren. Die heeft er dus geen enkel belang bij om gebakken lucht te verkopen. Dus ik verwacht dat zo’n beleefmuseum een super goede investering voor Kampen is. Die verdient zich direct maar vooral indirect dus wel terug denk ik.

Er zijn ook plannen voor vervoer per watertaxi in en om Kampen. Heeft dat hiermee te maken?

Vanuit het bedrijfsleven en een watersportvereniging wordt inderdaad gewerkt aan de opstart van een watertaxi. Dat zou natuurlijk prachtig passen in het plaatje dat ik net schetste. Daarnaast is er ook een herstelplan voor het Gat van Seveningen dat hierbij aansluit. Ik zie in ieder geval dat er de komende tijd echt geïnvesteerd wordt in waterrecreatie. Dus waar we begonnen met het vervoer van handelswaar met kogges gebruiken we nu het water niet alleen in de Zuiderzeehaven, maar ook voor het vervoer van mensen in hun vrije tijd. In het groot met riviercruises, in het klein met watertaxi’s en sloepen. Dat vind ik wel mooi.

Tot slot: klopt het dat 2023 een Hanze themajaar zou moeten worden?

Nou en of. We zijn met een projectgroep van Hanzesteden Marketing hard aan de slag met een bidbook voor het Hanzejaar 2023. In alle deelnemende Hanzesteden willen we dan extra activiteiten, evenementen en bezoekers. Daar moet nog veel voor gebeuren, zoals we weten door onze ervaring met de Internationale Hanzedagen in 2017. In Kampen willen we hierbij het accent leggen op de 100e geboortedag van Thea Beckmann. Zij schreef onder meer ‘Hasse Simonsdochter’ en ‘De Stomme van Kampen’. Wordt vervolgd!