Tijdens de Maritieme Dagen 2021 in Bremerhaven was de Kamper Kogge niet te missen
Tijdens de Maritieme Dagen 2021 in Bremerhaven was de Kamper Kogge niet te missen (foto: Harry Post)

Kamper Kogge geeft acte de présence op feestelijk havenfestival in Bremerhaven

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Na de zegenbede en een groet aan de stad is de Kamper Kogge anderhalve week geleden vertrokken naar Noord-Duitsland. Dinsdagavond laat arriveerde het koggeschip in Bremerhaven, net op tijd voor de Maritieme Dagen die woensdag van start gingen. Vandaag, zondag, eindigt het geslaagde festival waar de ’Zwarte Dame’ gezusterlijk aan de kade lag met de Ubena von Bremen.

Op het relatief kleinschalige havenfestival hebben zo’n dertig schepen acte de présence gegeven waarbij het grotendeels om (historische) zeilschepen gaat. Voor de Kamper Kogge was het weer de eerste buitenlandse reis sinds anderhalf jaar.
De laatste jaren gingen de tweejaarlijkse Maritieme Dagen in Bremerhaven niet door. De Kamper Kogge had voor het laatst in 2018 aangelegd in Bremerhaven. De bedoeling is zoveel mogelijk op zeil te varen. Daardoor is het nog ongewis wanneer de Kamper Kogge terugkeert en weer thuis aanlegt bij de Koggewerf. De wind staat de komende dagen ongunstig.

Maritieme Dagen 2021
Het maritieme festivalterrein was opgedeeld in ’belevingseilanden’. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft woensdagmorgen met een toespraak op de Ubena von Bremen het havenfestival geopend samen met senaatsvoorzitter Andreas Bovenschulte en burgemeester Melf Grantz.
Naast de zes avontureneilanden met ieder een eigen thema, hebben er veel artiesten opgetreden en was er allerlei vermaak. Maar bovenal waren er veel schepen te bewonderen die van heinde en verre gekomen waren. De Kamper Kogge vormde als varend maritiem erfgoed het Nederlandse visitekaartje uit Kampen.
Volgens Harry Post, één van de twaalf bemanningsleden, was het één groot feest aan de kades van Bremerhaven. Iedereen was blij er weer op uit te kunnen gaan. Wel blijven de strenge Duitse coronarestricties merkbaar. „Veel terrassen hanteren een Duitse variant op de QR-code als toegangseis,” merkt Post op, „en bezoekers komen vaak met een mondkapje het schip op.”

Koggekroonjuwelen
De Ubena von Bremen, waarmee de Kamper Kogge gezusterlijk aan de kade ligt, is een reconstructie van een kogge uit de veertiende eeuw die in 1962 in de modder van de rivier de Weser werd gevonden. Vergelijkbaar met de Kamper Kogge als authentieke reconstructie van een wrak uit 1336 gevonden in de Flevopolder.
Een andere vergelijking, die in de toekomst wellicht opgaat, is die van de IJsselkogge met de Bremer Kogge. In de wateren boven Noord-Duitsland zijn veel scheepswrakken gevonden. De Bremer Kogge is geconserveerd en opgesteld in het Scheepvaartmuseum in Bremerhaven. De IJsselkogge wordt momenteel in Lelystad geconserveerd en wacht nog op een expositielocatie, volgens toezeggingen wel in Kampen.
De IJsselkogge wordt op een andere wijze geconserveerd dan de Bremer Kogge die ten onder dreigt te gaan aan de in de jaren zestig gekozen conserveringsmethode. De Brug sprak een paar jaar geleden met de conservator van de Bremer Kogge die meer en meer gestut moet worden.


De Kamper Kogge lag gezusterlijk samen met (achter) de Ubena von Bremen aan de kade (foto: Harry Post)

Vlaggenschip
Tijdens de Maritieme Dagen 2021 hebben schepen dagtochten varen zoals de Kamper Kogge regelmatig pleegt te doen vanaf de Koggewerf, haar thuishaven. Onder andere om die reden is het schip buitengaats gelegd, net buiten de Koggewerf aan de IJssel.
Volgens een scheepsbericht op internet was het vlaggenschip van de Maritieme Dagen 2021 in Bremerhaven de ’Alexander von Humboldt II’ zijn, een opvallende driemaster met groene zeilen.
Kampenaren weten wel beter. Voor hen was het vlaggenschip tijdens het Noordduitse maritieme festival natuurlijk de Kamper Kogge.